A Greenpeace közlése szerint mostanra egyértelműen kiderült, hogy reprodukciót károsító oldószerrel szennyezett kommunális víz ömlött ki a gödi földekre a Samsung-gyár mellett, a „Bócsai körforgalomnál” februárban. A zöldszervezetet még február 21-én riasztotta a Göd-ÉRT Egyesület a gyár melletti szennyvíz kiömléshez. A helyszínen mintákat vettek az üzem melletti termőföldre nagy mennyiségben kifolyó vízből. A minták laboratóriumi vizsgálata jelentős, 200 mikrogramm/liter mennyiségű NMP-oldószer jelenlétét mutatta ki.

A Greenpeace az eset kapcsán adatigényléssel fordult a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt-hez, a katasztrófavédelemhez, a Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz, illetve Göd Város Önkormányzatához. A tájékoztatás szerint a hatóságoktól érdemi válasz mindezidáig nem érkezett, ugyanakkor a DMRV Zrt. viszont az adatigénylésre reagált, amit meg is osztott a nyilvánossággal a szervezet. 

A vonatkozó kérdés-választ szó szerint közöljük:

Greenpeace: Kommunális vagy ipari szennyvíz ömlött ki a termőföldre 2024. február 21-én a fent megadott helyszínen? Mi volt a szennyvíz forrása, megnevezhető-e konkrét üzem ahonnan jött a szennyvíz?

DMRV Zrt.: 2024. február 21-én a Csomád, Göd-Újtelep településrész és a Samsung SDI Magyarország Zrt. gödi gyárának szociális szennyvizét szállító gödi közüzemi szennyvízelvezető hálózaton, a hálózatba került lakossági eredetű csatornaidegen anyagok által okozott dugulás következett be. A dugulás következtében városikommunális eredetű szennyvíz lépett ki felszínre a Göd, „Bócsai körforgalomnál”, amely a körforgalom mellett elhelyezkedő szántó területre is kijutott. A kérdéses esemény során csőtörés nem történt.

Tehát a DMRV nem tudta megnevezni a szennyezés forrását, így az említett reprodukciót károsító oldószer akár Göd-Újtelep településrészről is származhatott. 

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője ezzel kapcsolatban kijelentette: „Elfogadhatatlan, hogy a Samsung által is használt kommunális csatornába akkumulátorgyártáshoz használt magzatkárosító mérgek jutottak. Követeljük, hogy a hatóság vizsgálja ki ezt az esetet, legyen jogi következménye a szennyezésnek, indítsanak vizsgálatot, hogy továbbra is fennáll-e ez a szennyezés, és tegyenek azonnali lépéseket, hogy a jövőben ne történhessen meg hasonló szabálytalan kibocsátás. Követeljük továbbá, hogy a környezetvédelmi hatóság szerezzen érvényt a bíróság döntésének, és hatályos környezethasználati engedély hiányában azonnal állítsák le az akkumulátorgyár működését, különösen hogy a Greenpeace mérései alapján feltételezhető, hogy az üzem már eleve nem tartotta az engedélyben előírtakat.”