Szerdán új szabályokat fogadott el az Európai Parlament annak érdekében, hogy az átutalt pénzösszegek azonnal megérkezzenek a lakossági ügyfelek és a vállalkozások bankszámláira az egész Európai Unióban.

Az új rendelet célja, hogy a lakossági ügyfeleknek és a vállalkozásoknak, különösen a kkv-knak ne kelljen várniuk a pénzükre, és hogy növelje az átutalások biztonságát – írják az indoklásban.

A bankoknak és más pénzforgalmi szolgáltatóknak mostantól biztosítaniuk kell, hogy az átutalások megfizethetők és azonnal feldolgozhatók legyenek. Az uniós tagállamok kormányaival már egyeztetett jogszabály frissíti az egységes eurófizetési térség (SEPA) jelenleg érvényes szabályait.

Az azonnali átutalás lényege, hogy naptól és időponttól függetlenül azonnal végre kell hajtani a tranzakciót:

  • a pénznek legfeljebb tíz másodpercen belül meg kell érkeznie a címzett számlájára;
  • a fizető félnek pedig tíz másodpercen belül értesítést kell kapnia arról, hogy az átutalt összeg a címzett rendelkezésére áll-e vagy sem.

Az euróban történő azonnali átutalási műveletek tekintetében alkalmazott díjak nem lehetnek magasabbak, mint a „nem azonnali” átutalási műveletekre vonatkozó díjak.

Nincs euró

Nálunk nem ilyen könnyű a helyzet, ugyanis hosszú ideje csak halasztják az euró bevezetését, ami miatt ebből is „kiesik” Magyarország, legalábbis egy időre egész biztos. Azoknak a tagállamoknak ugyanis, amelyek pénzneme nem az euró, hosszabb átmeneti időszakot követően szintén alkalmazniuk kell majd ezeket a szabályokat olyan számlák esetében, amelyek már euróban kínálnak rendszeres tranzakciókat.

Az ilyen számlák esetében a munkaidőn kívüli időpontokban történő tíz másodpercen belüli fizetés teljesítésétől azonban eltérhetnek, tekintettel az euróban rendelkezésre álló likviditáshoz való hozzáféréssel kapcsolatos esetleges aggályokra

– teszik hozzá.

A biztonság garantálása érdekében a szolgáltatóknak megbízható és naprakész csalásfelderítési és -megelőzési intézkedésekkel kell rendelkezniük annak elkerülése érdekében, hogy az átutalások csalás vagy hiba miatt rossz számlára kerüljenek. Ennek érdekében az EU-ban működő pénzforgalmi szolgáltatóknak haladéktalanul és minden további díj vagy költség nélkül szolgáltatást kell nyújtaniuk a címzett személyazonosságának ellenőrzésére.

A csalás elleni további biztosítékként a pénzforgalmi szolgáltatóknak lehetővé kell tenniük ügyfeleik számára, hogy az azonnali átutalások maximális összegét euróban állítsák be, amely a következő átutalás előtt könnyen módosítható.

Ha egy pénzforgalmi szolgáltató nem teljesíti csalásmegelőzési kötelezettségeit, és ez pénzügyi kárt okoz az ügyfélnek, akkor az új szabályok értelmében az ügyfél kártérítést követelhet a szolgáltatótól. Az azonnali átutalásokat kínáló szolgáltatóknak azt is ellenőrizniük kell, hogy a pénzmosással és terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos szankciók vagy egyéb korlátozó intézkedések hatálya vonatkozik-e bármelyik ügyfélre.

A javaslatot szerdán 599 szavazattal 7 ellenében, 35 tartózkodás mellett fogadták el, az új szabályokat az EU Hivatalos Lapjában hirdetik ki, ezután 20 nap elteltével hatályba lépnek. A tagállamoknak 12 hónap áll rendelkezésükre a rendelet alkalmazásának megkezdésére, hazánknak azonban még ennél is több ideje lesz a szabályozás alkalmazására.