A párizsi székhelyű szervezet honlapjára felkerült adatok szerint az augusztusi növekedést elsősorban a törökországi árak megugrása okozta: a fogyasztói árak éves emelkedése 58,94 százalék volt a júliusi 47,83 százalék után. (A török statisztikai hivatal kedden ismertette, hogy a szeptemberi infláció 61,53 százalék volt.)

Augusztusban a 38 OECD-ország közül 14-ben gyorsult a fogyasztói áremelkedés, ebből 9 országban 50 bázisponttal vagy nagyobb mértékben.

Az OECD-ben

  • az energiaárak 1,4 százalékkal csökkentek augusztusban a júliusi 7,5 százalékos esés után.
  • az élelmiszerárak növekedése 8,8 százalékra lassult a júliusi 9,2 százalékról.
  • az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított, úgynevezett maginfláció 6,8 százalék volt augusztusban a júliusi 6,7 százalék után.

Az infláció a G7-országokban a júliusi 3,9 százalékól augusztusban 4,2 százalékra, a G20-országokban pedig 5,8 százalékról 6,3 százalékra gyorsult.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) augusztusban 5,2 százalékra lassult az egy hónappal korábbi 5,3 százalékról, a maginfláció pedig 5,5 százalékról 5,3 százalékra mérséklődött.

Van ahol már csak az utolsókat rúgja az élelmiszer-ársokk, de ez még kevés lesz a boldogsághoz

Az OECD mindenki másnál pesszimistábban látja a globális, ezen belül a német gazdaság állapotát, amelynél jelenleg csak a nemzetközi pénzügyi segélyektől függő Argentína helyzete tűnik rosszabbnak. Az összes többi, nagy ipari ország viszont növekedésben van, beleértve Oroszországot is, amelyet pedig a nyugati szankciók is sújtanak.  Bővebben >>>