Télen komoly problémát tud okozni, ha a rosszul záródó nyílászárókon keresztül bejut a hideg a lakásba. A legkézenfekvőbb megoldás a nyílászáró-csere, csakhogy anyagi vagy praktikus okokból ez sokak számára nem opció, ezért a Dívány Fábián Zoltán, a Mapei Kft. építőmérnökének segítségével összegyűjtött néhány praktikát, amivel költséghatékonyan tudjuk megakadályozni a meleg kiszökését a lakásunkból.

A szakember szerint a leggazdaságosabb megoldás a rések és hézagok utólagos tömítése. Régebben szivacsszalagok szolgálták ezt a célt, ma már leginkább barkácsáruházakban beszerezhető öntapadós gumiprofilok kínálnak ideiglenes megoldást, amelyet főként a hagyományos, kétszárnyú, befelé nyíló, kapcsolt gerébtokos, illetve az egyesített szárnyú ablakoknál szokták használni. Fontos azonban ügyelni arra, hogy nyílt égésterű készülékeknél biztosítva maradjon a megfelelő légcsere.

Jó megoldás lehet még a redőnyök vagy függönyök használata, mivel mindkettő egy pluszréteget jelent a hideggel szemben. Fábián Zoltán szerint egy dekor- vagy sötétítőfüggöny is nagyon sokat számíthat a huzat kizárásában.

A szakember azonban figyelmeztetett, hogy a függöny ne takarja el a radiátort, mert ez is jelentős hőveszteséget okozhat.

A fűtésszámla csökkentéséhez használhatunk szigetelő védőfóliát is. Ez a megoldás lényegében egy extra üveglapnak megfelelő, átlátszó szigetelőréteget képez, amely a szoba hőmérsékletének megtartása mellett a páralecsapódás mértékét is csökkenti.

Jól bevált megoldás lehet még az ablakpárkányra vagy ablakszárnyak közé illeszthető ablakpárna is, ami akkor lehet praktikus, ha a rés, ahonnan a hideg levegő beáramlik, az ablak alsó részén található.

(Gyurka Eszter)