Amikor az Európai Unió tavaly felfüggesztette a Magyarországnak szánt több mint 28 milliárd eurós támogatást, az áttörést jelentett a blokk számára. Brüsszelben és Európa-szerte úgy gondolták, hogy egy ekkora összeg visszatartása végre sarokba szoríthatja Orbán Viktort – írja a Bloomberg.

Egy év elteltével az EU már feloldhatja a felfüggesztett pénz mintegy harmadát, miután úgy tűnik, hogy Magyarország teljesítette a bíróságokra való politikai beavatkozás csökkentésére vonatkozó feltételeket. Kevés jel utal viszont arra, hogy sikerülne visszafordítani Orbán Viktor évtizedes, liberális demokrácia elleni tevékenységét.

Az EU számára az a valóság, hogy a lengyelországi nacionalistákkal ellentétben a fenyegetések inkább felbátorították, mintsem aláásták volna Orbán önbizalmát, és ennek jelei mindenütt látszanak

– írja az amerikai hírügynökség.

A magyar kormányfő, aki a legközelebb áll Vlagyimir Putyinhoz, blokkolja az EU költségvetésének módosítására, az Ukrajnának nyújtott támogatás 50 milliárd euróval való növelésére irányuló javaslatokat. Ez az ellenszegülés a jövő heti uniós csúcstalálkozó megtorpedózásával fenyeget.

Eközben Orbán Viktor továbbra is katalizátorként hat más bomlasztókra, az új szlovák kormánytól kezdve a Hollandiában kormányt alakítani szándékozó radikális jobboldalig.

Magyarországon mindenütt Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét kritizáló óriásplakátok láthatók, amely a magyar kormány unióellenes kampányának legújabb állomása, amely az elmúlt két évtizedben több mint 100 milliárd euróval támogatta az országot. A külföldi befolyás nyomon követésére új ügynökséget hoznak létre, amely az országban megmaradt független média és nem kormányzati szervezetek szerint további regulázására irányul.

A siker útja a radikalizmus?

Magyarország nem akar egy másik hatalom tanítványa lenni, hanem a saját ura akar lenni. Radikálisnak kell lennünk ahhoz, hogy sikeresek legyünk – jelentette ki Orbán Viktor kedden Budapesten egy külpolitikai beszédében.

Charles Michel, aki az Európai Tanács elnökeként az uniós csúcstalálkozókat szervezi, a múlt héten Budapestre utazott, hogy megpróbálja rábírja a magyar kormányfőt a kompromisszumra Ukrajnával kapcsolatban. Emmanuel Macron francia elnök ugyanilyen okból kifolyólag csütörtökön Párizsban fogadja Orbán Viktort.

A pénz befagyasztásával az EU célja az volt, hogy Orbánt a demokratikus korlátok némelyikének újjáépítésére kényszerítse, miután az évekig tartó békítés, jogi huzavona és a magyar szavazati jog felfüggesztésével való fenyegetés nem tudta őt zavarba hozni.

A Transparency International legutóbbi éves rangsorában Magyarország a 27 tagú EU legkorruptabb országának bizonyult.

Orbán Viktor az élet minden területére kiterjesztette befolyását, az üzleti szférától kezdve a médián át az oktatásig és a kultúráig. Az Ukrajna elleni orosz inváziót követő tavalyi elsöprő választási győzelem bebetonozta hatalmát.

Az unió 27 szupermérföldkövet tűzött ki Magyarország számára. A követelések a bíróságok függetlenségének biztosításától kezdve a tudományos szabadság és az LMBTQ-jogok védelmén át mindenre kiterjednek. Egy törvény értelmében például az LMBTQ-tartalmú könyveket a magyarországi boltokban műanyagba kell csomagolni.

A baj azonban az, hogy az EU a jogi fenyegetésekkel csak a felszínt tudja kapargatni

–véli Zgut Edit, a varsói Lengyel Tudományos Akadémia Filozófiai és Szociológiai Intézetének adjunktusa, hozzátéve: az Orbán-rezsim informálisan adagolja a megfélemlítést és a kényszerítést, amit a jogszabályi változtatások önmagukban nem tudnak hatékonyan kezelni.

Az Orbán-kabinet, amely a Covid-járvány óta rendeleti úton kormányoz, azt állítja, hogy igazságtalanul támadják, azzal érvelve, hogy az EU-ban nincsenek egyértelműen meghatározott jogállami normák, amelyeket minden tagállamnak tiszteletben kell tartania.

Az uniós aggályok eloszlatása érdekében a kormány beleegyezett abba, hogy nagyobb befolyást biztosít egy bírákból álló felügyelőbizottságnak, amely ellenáll a politikai kinevezéseknek, és elhárítja az akadályokat a bírák elől, hogy az ügyeket uniós bíróságokhoz utalják.

Minden kritériumot teljesítettünk, így jogunk van hozzáférni az uniós forrásokhoz

– jegyezte meg Navracsics Tibor, uniós forrásokért felelős miniszter kedden egy interjúban.

Brüsszelben az a mondás, hogy Orbán kipipálta a bíróságokat érintő jogszabályi változtatásokat, bár ez még nem végleges, mert a tisztviselők most végzik el az értékelést. Ha azonban az Európai Bizottság ezt megerősíti, Magyarország számára 10 milliárd euró szabadult fel. Ez kiegészül azzal az egymilliárd euróval, amelyet más tagországokkal együtt nemrégiben kaptak. A Magyarország számára elkülönített pénzeszközök blokkolva maradnak, amíg más feltételek nem teljesülnek.

Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa a bírálatokkal szemben azt mondta az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatos meghallgatásán, hogy az EU végrehajtó testületének be kell tartania a szabályokat, amikor arról dönt, hogy felszabadít-e forrásokat.

Bebetonozódott a magyar rezsim

Lengyelországhoz képest, ahol az október 15-i választásokon az EU-párti ellenzék győzött, Orbán rendszere a Zgut szerint túlságosan bebetonozódott, amire az unió komolyabban elkezdett fellépni vele szemben.

Orbán elsajátította a hivatalos uniós követelések teljesítésének művészetét anélkül, hogy veszélyeztetné a hatalmon tartását, ami veszélyes precedens, amelyre mások mintaként tekintenek – mondta egy másik uniós tagállam egykori magas rangú kormánytisztviselője.

Hollandiában Geert Wilders szélsőjobboldali törvényhozó a múlt hónapban meglepetésszerű győzelmet aratott, és Orbán az elsők között gratulált neki. Szlovákiában Robert Fico úgy tért vissza a hatalomba, hogy Orbánt másolva a kritikus médiát és polgári csoportokat vette célba, és kritizálta az Ukrajnának nyújtott támogatást.

Hadházy Ákos ellenzéki képviselő az uniós pénzeket vádolta Orbán Viktor hatalmának megszilárdításáért: „Nem térhetünk vissza abba az időszakba, amikor Orbán rendszerét finanszírozta az Európai Unió.” A kompromisszum megtalálását az is megnehezíti, hogy az EU-ban nincs egyetlen vezető, aki képes lenne a tagállamokat összeterelni. Orbán, a blokk leghosszabb ideje hivatalban lévő kormányfője ezt használja ki.