Bár a Magyarországon kibocsátott kártyákkal végrehajtott vásárlások alig 0,1 százaléka haladja meg az egymillió forintos összeghatárt, az ilyen műveletek száma meredeken emelkedik, miközben a kártyahasználat növekedése általában véve lassul.

A nagy összegű kártyás vásárlások drasztikus mértékű megugrásáról a vg.hu számol be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2023 első három negyedéves adataira támaszkodva.

Az itthon kibocsátott bankkártyákkal már közel 275 ezer olyan vásárlási tranzakciót hajtottak végre, amelynek értéke meghaladta az egymillió forintot, ez pedig közel 75 százalékos ugrás. A vásárlási műveletek 98 százalékát ezzel együtt az 50 ezer forint alatti műveletek adják.

A nagy összegű, külföldön és belföldön történt vásárlási műveletek összértékét tekintve még nagyobb ugrást mért az MNB: ez múlt év január eleje és szeptember vége között már meghaladta a 900 milliárd forintot, ami több mint a duplája az egy évvel korábbinak. (Mindez persze azt is jelenti, hogy az egy tranzakcióra jutó átlagos összeg is emelkedett 2022 első három negyedévéhez mérten a nagy összegű kártyás vásárlásoknál.)

A milliós tranzakciók értékének és számának ugrása azért is különösen figyelemre méltó, mert az összes kártyás vásárlásnál az utóbbi időszakban már lassult kissé a növekedés ütembe a korábban megszokotthoz képest. A múlt év harmadik negyedében regisztrált 4405,3 milliárd forintnyi (bel- és külföldi) kártyás vásárlás értéke 17,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, miközben a műveletek száma még ennél is lassabb ütemben, 12,2 százalékkal emelkedett.

Az egymillió forint feletti műveletek darabszám szerinti részesedése a 0,1 százalékot sem éri el, és a százezer és egymillió forint közöttieké is csak 0,7 százalék. A tízezer és ötvenezer forint közötti kártyás vásárlások az összes ilyen pénzköltés 19,2 százalékát teszik ki. A torta legnagyobb, közel 79 százalékos szeletét a legfeljebb tízezer forintos értékű vásárlások adják.