A fizetési mód megválasztása jellemzően egy automatikus mozzanat ugyan, de a folyamat során pszichológiai tényezők is mérlegre kerülnek.

készpénz használata több évszázados múltra tekint vissza, és az érintése közben tapasztalt érzés erőteljesen befolyásolja a döntéseinket – írja a Mindennapi Pszichológia.

A készpénz fizikai jelenléte valódi élményt nyújt, ami erőteljes kapcsolatot teremt a pénz és a fizetés motívuma között, emellett a készpénz korlátozott mennyiségben áll a rendelkezésünkre, ami a legtöbbünket tudatosabb gazdálkodásra ösztönöz, hiszen a készpénzre tekintve a bankszámlánk egyenlegénél könnyebben érzékelhető, hogy mennyi pénzünk maradt a tárcában.

A plasztikkártya bűvköre

A bankkártyák és a hitelkártyák elterjedésével mégis egyre kevesebb ember fizet készpénzzel. Ennek egyik fő oka a kényelem, hiszen a bankkártyával vagy a hitelkártyával történő fizetés gyors és egyszerű. Azonban ezek a kártyák nem csak kényelmesek, de használatuknak pszichológiai vonatkozása is van, mert a műanyag kártyák a pénz fizikai érintése híján nehézkesebbé tehetik a költségek átlátását. 

SZÁMOS TANULMÁNY RÁMUTATOTT, HOGY AZ EMBEREK KÖNNYEBBEN KÖLTENEK KÁRTYÁVAL, MINT KÉSZPÉNZZEL, MERT AZ ELVONJA ŐKET A KÖLTÉSEK VALÓSÁGA ELŐL.

Az érzés, hogy a kártya csupán egy műanyag tárgy, és nem valódi pénz, csökkentheti a költekezésre gyakorolt fékeket.

Az automatikus csoportos beszedési megbízásoknak szintén érdekes pszichológiai aspektusuk van. Az emberek ugyanis hajlamosak figyelmen kívül hagyni az olyan kiadásokat, amelyek automatikusan történnek, hiszen az ilyen tranzakciók nem igényelnek aktív döntéshozatalt vagy fizikai cselekvést. Amikor tehát a kiadásainkat automatikusan levonják a bankszámlánkról, úgy tűnhet, mintha a pénzünk soha nem is létezett volna.

A pénzügyi tudatosság fontossága

Ahogy látható, a különböző fizetési módok különböző pszichológiai hatásokkal járnak, amelyek befolyásolhatják a pénzügyi döntéseinket. Ugyan az automatizált fizetési módok kényelmesebbek, de eltávolíthatnak a pénz valóságától. 

A PÉNZÜGYI TUDATOSSÁG AZONBAN KULCSFONTOSSÁGÚ A PÉNZÜGYI BIZTONSÁG ÉS STABILITÁS ELÉRÉSÉHEZ,

és ha jobban megértjük a fizetési módok mögött rejlő pszichológiát, képesek lehetünk tudatosan irányítani pénzügyeinket, és elkerülni a túlzott költekezést.

A bankszámlán lévő pénzre is vigyáznunk kell

Egyre több a bankszámlákat és bankkártyákat érintő csalási kísérlet, amelyek kellő óvatossággal, elővigyázatossággal elkerülhetőek.
Praktikus tanácsokat adtunk ebben a cikkünkben.