Miként az Exonomx korábban megírta, a kiber-bűncselekmények miatt folytatott büntetőeljárások hatékony kezelése és a bűnelkövetőkkel szembeni eredményes fellépés okán tartja indokoltnak a hivatásos szolgálati beosztásokról szóló belügyminisztériumi rendeletet, amelyben többek között meghatározzák a feladatokhoz tartozó bérpótlékokat is.

 

Riasztás a vállalati szektornak: mindenkinek fel kell készülnie a kiberbűnözők támadására

A hazai kibervédelem vezetője arra figyelmezteti a cégeket, hogy nem az a kérdés, hogy meg fognak-e hekkelni, az sem kérdés, hogy mikor, mert ez előbb-utóbb bekövetkezik, hanem hogy mennyire vagyunk erre felkészültek. Bővebben >>>

A tervezet szerint a különböző osztályok (Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Kiberstratégiai Osztály, Bűnügyi Szervek Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztály) és a különböző beosztások (például: vezető, kiemelt főelőadó, kiemelt főnyomozó, főnyomozó, nyomozótiszt stb.) szerint a hivatásos pótlék mértéke 350-650-820 százalék is lehet.

A rendelet egy része elvileg már szeptember 15-én hatályba lépett.

Az online csalások száma emelkedett a legnagyobb mértékben

Az Economx megkeresésére az ORFK a következőket közölte szerkesztőségünkkel. Az online térben elkövetett jogsértések száma az elmúlt években folyamatosan emelkedett, a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények közül a csalások, azon belül is az online csalások száma emelkedett a legnagyobb mértékben.

Ugyancsak jelentős emelkedés tapasztalható a 2022-es évhez képest az online tér használatához kapcsolódó további bűncselekmények (azaz az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalások és az információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekmény) számában.

A költségeket a rendőrség a saját büdzséjéből fedezné és nem tervezik a foglalkoztatás növelését sem.
Idén 64 525 268 forintot szánnának a csoportra, 2027-ig pedig további 168 690 130 forintot. A kibervédelmi csoport kilencvenhét főből áll majd.

Kiber-bűncselekménynek nevezhetünk bármely olyan bűncselekményt (függetlenül a Büntető törvénykönyvben való elnevezésétől), amelyet valamilyen számítástechnikai rendszer felhasználásával, más számítástechnikai rendszert (személyi számítógépet, szervert, mobiltelefont, egyéb számítástechnikai infrastruktúrát vagy ezek hálózatát) célozva (az abban tárolt adatokat jogosulatlanul megszerezve, megváltoztatva, vagy a rendszer működését hátrányosan befolyásolva) követnek el.

A rendőrséghez az elmúlt időszakban rendkívül nagy számban érkeztek feljelentések a fenti bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

Komoly informatikai ismeretek szükségesek

Az Economx úgy tudja, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztályon belül 2023. augusztus 1-jével jött létre a Kiberstratégiai Osztály.

Az országos kibernyomozói szervezet létrehozása a gyakorlatban egyrészt a területi nyomozó hatóságok (vármegyei rendőr-főkapitányságok, Budapesti Rendőr-főkapitányság, Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda) állományának megerősítését jelenti, másrészt pedig a kibernyomozói tevékenység szakirányítását, illetve a nemzetközi kapcsolattartást végző új egység létrehozását az ORFK-n belül.

Az országos kibernyomozói szervezethez tartozó munkatársak a jelenlegi nyomozó hatóságok keretein belül látják el összehangolt, azonos elvek szerint koordinált tevékenységüket a bűncselekményre utaló információ elsődleges ellenőrzésétől a felderítés kiterjesztésén át egészen az ügy vádemelési javaslattal történő befejezéséig.

A szakterületen dolgozó munkatársak feladata a speciális ismeretek kimagasló szinten való alkalmazása, valamint az, hogy naprakész tudással rendelkezzenek az érintett bűncselekmények hazai és nemzetközi trendjeiről.

Ezen túlmenően a felhasználói szintet meghaladó informatikai ismeretekkel kell rendelkezniük.

Jelenleg is zajlanak a felvételik

A státuszok feltöltése folyamatos, jelenleg is zajlanak a több lépcsős felvételi eljárások. A nyomozók a vármegyei rendőr-főkapitányságok, a BRFK, valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, illetve az ORFK-n létrehozott Kiberstratégiai Osztályán teljesítenek majd szolgálatot.