Az adminisztratív költségek visszaszorítása érdekében kezdeményezi az Agrárminisztérium a kútamnesztia további egyszerűsítését a vízmérő-óra kötelező használatának eltörlésével – jelentette be Facebook-bejegyzésében Nagy István. Az agrárminiszter szerint vízmérő-óra felszerelési kötelezettség eltörlésével

az 50 méternél nem mélyebb és a védett vízbázist nem érintő kutak legalizálásához mindössze egy egyszerű bejelentésre lesz szükség, amely nem jár semmilyen költséggel sem, és a kúthasználat a jövőben is díjmentes marad.

A szabályozás célja az, hogy megoldódjon az az évek óta súlyosbodó probléma, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak. Most erre kínálunk újabb megoldásokat – emelte ki Nagy István.

Továbbra is érvényben van a kútamnesztia, vagyis

év végéig még szankciómentesen lehet bejelenteni azokat az illegálisan fúrt kutakat, amelyek mélysége nem éri el az első vízzáró réteget vagy az 50 méter mélységet.

A mentesség célja, hogy az érintettek bejelentsék korábban illegálisan fúrt kútjaikat, mivel csak így lehet pontosan felmérni, hogy mekkora területet öntöznek valójában a gazdák.