A szakmában évek óta komoly kihívást jelentett az elöregedés és a fiatalok hiánya, ám a hatalmas ütést a 2022. szeptembere óta hatályos kata-módosítás vitte be – írta a GRANTIS független pénzügyi tanácsadó elemzése, amely szerint a szakmában évek óta komoly kihívást jelentett az elöregedés és a fiatalok hiánya. Most még nehezebb a szakmában pályakezdőként elindulni.

Pénzügyi közvetítők a hatályos jogszabályok alapján csak közvetítő cégnek számlázhatnak, így számukra a kata nem választható adónem. Ugyanakkor pályakezdőként, kiépített klientúra nélkül hosszú ideig nem térül meg a működés – mutatnak rá. Ezt az időszakot most tanácsadónak kell előfinanszíroznia, vagy a közvetítő cégnek, így hónapokig veszteséges lehet a működés a megnövekedett adóterhek miatt.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) tagjai szerint a kata-módosítás egyértelműen megnehezítette a szakmában már jó ideje dolgozók működését. 12 alkuszvezér közül mindössze kettő jelezte, hogy a toborzás növekedett a tavalyi évhez képest.

A legtöbb válaszadó kiemelte: a kata-módosítás tovább rontotta a jövedelmezőséget, így új, fiatal tanácsadókkal el sem kezdődött a közös munka, de a meglévő tanácsadók közül is sokan hagyták ott a pályát, mert más adónemben nem érte meg a vállalkozás fenntartása. Ráadásul évek óta egyre kevesebben maradnak ennél a hivatásnál: míg 2021-ben 12 385 fő foglalkozott biztosításközvetítéssel, addig 2022 végén már csak 11 935 magánszemély rendelkezett engedéllyel.

A magyar társadalom egy jelentős része kizárólag biztosításközvetítői hálózaton keresztül találkozik bármilyen megtakarítással vagy biztosítással. Elengedhetetlen, hogy csökkenés helyett növekedésnek induljon a területen friss szemlélettel, modern eszközökkel dolgozók száma

– véli Veres Patrik, a cég öngondoskodási szakértője.

A lakosság harmadának egy fillér vésztartaléka sincs

A magyar háztartások bruttó pénzügyi eszközállománya 38 százalékkal nőtt 2019 és 2022 között, ám inflációval kiigazítva a bővülés mindössze 11 százalék – derül ki az Allianz 2023-as globális vagyonosodási jelentéséből. Bár ez a növekedés optimizmusra ad okot, a lakosság mintegy 80 százalékának nincs tartaléka. Bővebben >>>