Használtautó.hu adatai alapján idén várhatóan a villanyautókra vágyó vásárlók járhatnak a legjobban. Habár tavaly februárhoz képest minden üzemanyagtípus átlagára 3 és 13 százalék között csökkent, nagyobb időtávot vizsgálva azt tapasztalják, hogy

  • a benzines személyautók átlagára 2021 februárja óta 33 százalékot,
  • a dízeleseké 25 százalékot,
  • a hibrid autóké pedig 21 százalékot

emelkedett. 

Van, amiben egyediek az e-autók

„A most látott, a vevők tekintetében mindenképpen örömteli trend tehát különösen igaz a használt elektromos autókra, amelyek átlagára 2021 óta több mint ötödével csökkent. Ez az egyéb üzemanyagtípusoknál látott átlagárcsökkenések akár hétszerese is lehet. A váltáson, cserén gondolkodók, vagy a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak miatt aggódók számára kis kivárással, de a közeljövőben lehet érdemes belevágni elektromos autó vásárlásába” – mondta Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője.

2021 óta ráadásul több mint megduplázódott a portálon elérhető elektromosautó-kínálat, ezen belül is a Nissan Leaf és a BMW i3-as eladó modellek hirdetésszáma kiemelkedően magas.  

Összességében a villanyautóknál is jól látszik, hogy a vizsgált modellek átlagára 3 év távlatában először egy folyamatosan emelkedő tendenciát mutatott, amely 2023 év elején megtorpant.

Így tavaly februárhoz viszonyítva minden modell esetében nagyságrendileg 14-35 százalék között árcsökkenés tapasztalható.

A legnépszerűbb használt elektromos autómodellek átlagárai jelenleg az alábbiak szerint alakulnak.

Kép: Economx

A cégeket is jól érintheti az árcsökkenés


Egy általános árcsökkenéssel nemcsak magánszemélyként járhatnak jól a vásárlók, hanem azok a cégek is, akik állami támogatással vásárolnának újonnan elektromos autót.

Idén januártól ugyanis 2,8-4 millió forintos támogatást is kaphatnak autóvásárlásukhoz azok a hazai székhelyű vállalkozások, akik megfelelnek a pályázati feltételeknek.

Horváth András kiemelte: „Ha olyan cégek is lecserélik a villanyautóikat, akik már eddig is elektromos modelleket használtak, és a régi példányok megjelennek a használtpiacon, akkor az ily módon növekvő kínálat tovább nyomhatja lefelé a használt villanyautók árát.”