A Novo Nordisk az Ozempic és a Wegovy nevű gyógyszerek fejlesztője. Az Ozempic egy olyan gyógyszer, amelyet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére használnak. Egyik mellékhatása a fogyás, ezért sok cukorbetegségben nem szenvedő ember nem is diabetikus céllal, hanem a súlyfelesleg leadására használja. 

A Wegovy pedig az Ozempic analógja, amelyet kifejezetten fogyás céljából törzskönyveztek.

Lars Jorgensen olyan magáninnovációk úttörője, amelyek nemcsak az egészségügyre, hanem a társadalomra, az állami finanszírozásra és az élelmiszerekkel való kapcsolatunkra is mélyreható hatással lehetnek

– írja az Financial Times. A lap kiemeli Lars Jorgensen szerepét az átalakításra képes innováció modelljének megvalósításában, és megjegyzi, hogy a vállalat vezérigazgatói státusza ellenére visszafogottan viselkedik.

2023-ban a Novo Nordisk az Ozempic és a Wegovy eladásainak köszönhetően Európa legértékesebb vállalatává vált. A Barclays Bank elemzői szerint a Wegovy eladásai idén elérik a 4,2 milliárd dollárt, 2024-ben pedig a 7,3 milliárd dollárt. Az Ozempic forgalma az előrejelzések szerint jövőre 16,5 milliárd dollárra nő.

Nem lesz hiány fogyókúrás csodaszerből: új gigagyárat építenek

Az utóbbi időben a fogyókúrás gyógyszereiről elhíresült dán gyógyszeripari óriás, a Novo Nordisk bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurót fektet be Franciaországban. Bővebben --->