Az eddigi ismeretek alapján az említett gyógyszerek a semaglutid hatóanyagot tartalmazzák, melyek a működésük szerint az úgynevezett GLP-1 hormon hatását utánozzák. Ez azt jelenti, hogy az inzulin termelése a gyógyszer hatására nő, miközben lassítja az emésztést, így pedig az étvágyat is csökkenti.

Most azonban egy igen szokatlan dologra lettek figyelmesek: a gyógyszer fogyasztói körében ugyanis megnőtt a terhességek száma, emiatt pedig a szakértők szerint felmerülhet, hogy a készítmény hatással van a nők termékenységére.

A The Guardian tudósítása szerint a jelenség mögött az állhat, hogy az ovuláció gyakran rendszertelenné válik az elhízott nőknél, ami a fogyással normalizálódni kezd, így termékenyebbé válhatnak.

Egyes beszámolók szerint azonban fogamzásgátlás mellett is létrejött a terhesség. Ezért akik nem terveznek terhességek ,azoknak azt javasolják, hogy használjanak óvszert vagy spirált.

A kutatók most azt vizsgálják, hogy valóban képes-e javítani az ovulációt a semaglutid azoknál a nőknél, akik elhízottak, vagy akik PCOS-ben szenvednek.

A dán Novo Nordisk korábban kiemelte, hogy az ilyen hatóanyagú gyógyszerek alkalmazása nem ajánlott terheseknél, illetve a terhesség előtt sem. 

Már Elon Musk is a Novo Nordisk mögött kullog

Az elhízás elleni gyógyszert fejlesztő Novo Nordisk a Factset adatai szerint már a 12. legértékesebb vállalat, amellyel maga mögé utasította a Teslát. A vállalat konkurense, az Eli Lilly ugyanakkor még előkelőbb helyen áll.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→