Több mint 1600 fogyasztó kap kompenzációt az EU SOLAR Nyrt.-től a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően. A napelemek telepítésével foglalkozó cég vállalta, hogy három évig ingyenesen nyújt szervizelési és karbantartási szolgáltatást azon ügyfeleinek, akik a 2022 nyarán indult versenyfelügyeleti eljárással érintett pályázat keretében eredetileg vele szerződtek napelemes rendszer telepítésre. Ez összesen több, mint 72 millió forintos közvetlen kompenzációt jelent az érintett fogyasztóknak úgy, hogy nem kell fizetniük 3 évig a cég által felajánlott szolgáltatásért.

Az önkéntes kötelezettségvállalásnak köszönhetően a GVH Versenytanácsa nem állapított meg jogsértést.

Gazdasági Versenyhivatal 2022 júliusában indított vizsgálatot az EU-SOLAR Kereskedelmi és Szolgáltató Nyrt.-vel szemben, mert a gyanú szerint a cég megtévesztő módon kommunikálta a lakossági napelem-pályázatok költségmentes előkészítését, illetve kifogásolhatóan hirdette a pályázat keretében általa telepített rendszerek költségmentességét.

A GVH eljárása a cég kötelezettségvállalásával zárult.

Az EU-SOLAR vállalta, hogy

valamennyi, a versenyfelügyeleti eljárással érintett pályázat keretében napelemrendszerhez jutott vagy jutó azon ügyfele (ideértve a még teljesítésre kerülő függő projektek ügyfeleit is) számára, akik a pályázatuk benyújtásakor eredetileg az EU-SOLAR, mint kivitelező közreműködésével kezdték meg a projektjüket, három évig ingyenesen nyújtja a „Távfelügyelet” megnevezésű napelem-szervizelési és -karbantartási szolgáltatáscsomagját.

A cég által önként vállalt kötelezettségvállalás pontos és maradéktalan végrehajtását a GVH utóvizsgálatban ellenőrizni fogja.

A GVH Versenytanácsa az eljárás során nem állapított meg jogsértést, és ezért is fogadta el a cég által felajánlott fogyasztói kompenzációt tartalmazó kötelezettségvállalást, az EU-SOLAR ugyanis végig együttműködő volt az eljárás során, módosított a kifogásolt kommunikációs gyakorlatán és vállalta a belső eljárásrend bevezetését, hogy elkerülje a jövőben a hasonló aggályokat. Továbbá a cég korábban sem követett el versenyjogi jogsértést – áll a közleményben.

 

A napelemek önmagukban elláthatnák az ország áramigényét. Magyarországon az ipari méretű napelemparkok és a háztartások együttesen elérték a hatezer megawatt naperőművi teljesítményt. A jelenlegi napelempark megfelelő időjárási körülmények között megtermeli az 5500-6500 megawatt között alakuló honi átlagfogyasztás mértékét. Itt olvasható még több erről >>>

Az ügy kapcsán a GVH arra hívja fel a vállalkozások figyelmét, hogy adott esetben érdemes mérlegelni a nemzeti versenyhatósággal történő együttműködést, bírságkedvezményekben részesülhetnek a vállalkozások tevőleges jóvátétel alkalmazásával, egyezségi eljárás keretében, érdemi megfelelési erőfeszítéseken és további lényeges együttműködéseken keresztül.