A magyar naperőművi teljesítményről beszélt Lantos Csaba az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. kalocsai ügyfélszolgálati irodájának ünnepélyes átadóján. A kormánypárti politikus elmondta, hogy napsütéses időben a napelemek gyakorlatilag megtermelik az ország elektromosáram-szükségletét – írja az MTI.

A jelenlegi napelempark megfelelő időjárási körülmények között megtermeli az 5500-6500 megawatt között alakuló honi átlagfogyasztás mértékét. Lantos kiemelte, hogy a kormány célja a megújuló energiaforrások részarányának további növelése és a tárolókapacitások bővítése. 

Lantos a kormány céljaként nevezte meg, hogy 

Magyarország elektromosáram-termelő képessége összességében nagyobb legyen, mint az ország áramigénye.

Az energiaügyi miniszter kiemelte, hogy meghaladta a 27 ezret azoknak a száma, akik a Napenergia Plusz Program keretében napelemet és korszerű energiatárolót telepítettek a háztartásukba. Másrészt rengetegen jelentkeztek az ipari vállalatok számára kiírt pályázatra, a kormány 400 megawattal tervezi növelni az ipari méretű energiatároló egységek kapacitását, azonban ennek több mint a duplájára lenne igény.

Lassan a saját naperőművek országa leszünk, el sem hinné, mennyi van belőlük

Az Energiaügyi Minisztérium a közösségi oldalán oszotta meg vasárnap, hogy több mint 255 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel már Magyarországon. Felhívták a figyelmet, Aa korábbi várakozás 2030-ra valószínűsítette a 200 ezres szint elérését, amelyet tavalyra tehát nemcsak teljesíteni, hanem nagymértékben meghaladni is sikerült.Ha kíváncsi a részletekre