Az alapítványi fenntartású egyetemek diákjai nagy valószínűséggel nem jelentkezhetnek a 2024-es Erasmus-ösztöndíjra – tudta meg brüsszeli forrásoktól a Válasz Online.

A magánkézbe adott huszonegy egyetem diákjai így jelentős hátrányba kerülnek. Csak akkor kaphatnak ösztöndíjat, ha a magyar parlament új jogszabályt alkot az alapítványi egyetemek kurátorairól. Ha ez a törvény elkészülne, az Európai Bizottság elemezné a törvényt, majd a Tanács oldhatja fel a hazánkkal szembeni szankciót.

Ahhoz, hogy az ősszel kezdődő tanévben a diákok jelentkezhessenek az EU-s ösztöndíjra, 

szeptember elsejéig a fent leírt folyamatot végig kell vinni.

A lap több brüsszeli forrása is megerősítette, hogy a Bizottságnál arra számítanak: a szankció érvényben marad. A mostani állás szerint ugyanis szeptemberig már nem ülésezik a nyári szünetre vonult magyar parlament. Ráadásul nemcsak az Erasmus-ösztöndíjak vannak befagyasztva, európai kutatási támogatásokat sem kaphat egyik vidéki és számos budapesti (például a Corvinus) egyetem sem.

A magyar kormány azt ígérte, hogy a problémát megoldják, és mire a következő ösztöndíjakra jelentkezni kell, addigra elintézik, hogy az EU-s intézmények visszavonják a szankciót. Ezért mondtak le februárban a miniszterek a kuratóriumi tagságukról.

Akkor még van halvány ok az optimizmusra, ha a jövő héten megszavaznák a Kossuth téren az új törvényt – írta a lap, kiemelve, hogy semmilyen jel nem utal arra, hogy ez megtörténik.

A Területfejlesztési Minisztérium közleményében azt írta, hogy ők már egy hónapja kiküldtek egy javaslatot Brüsszelbe, amiben bemutatták, hogy milyen törvénytervezetet fogadna el a magyar parlament a vita megoldása érdekében, ám a Bizottság válaszra sem méltatta őket.

A Bizottság szóvivője azonban leszögezte, hogy ők már egy évvel ezelőtt figyelmeztették a magyar kormányt, hogy milyen változtatásokat akarnak, ezt azóta következetesen képviselik, és hogy csak kész, már elfogadott törvényt tudnak vizsgálni.