A csütörtöki jelentésben az áll, hogy „a világ cserbenhagyja a nőket és a lányokat”. A megállapítások szerint a nemek közötti egyenlőséggel szembeni aktív ellenállás, a krónikus alulfizetettség kulcsfontosságú tényezők a lassú fejlődésben és a bizonyos esetekben már elért eredmények visszafordulásában.

A jelentés kitér arra is, hogy a „szexuális és reproduktív egészséghez való egyenlőtlen hozzáférés, az egyenlőtlen politikai képviselet, a gazdasági egyenlőtlenségek és a jogi védelem hiánya” mind akadályozzák a kézzelfogható előrelépést – számol be róla az Associated Press.

Maria-Francesca Spatolisano főtitkárhelyettes a jelentést bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nemek közötti egyenlőség egyre távolibb célnak tűnik, rámutatva a törékeny és konfliktus sújtotta országokban élő nők és lányok számára a közelmúltban bekövetkezett visszaesésekre, a klímaváltozásra, az egyenlőséggel szembeni aktív ellenállásra és az alulfinanszírozásra.

Ennyit az esélyegyenlőségről: egyre nagyobb a különbség a női és férfi bérek között

Elvétve akadnak olyan területek, ahol a nők átlagosan minimálisan többet kerestek tavaly a férfiaknál, ezekben a kategóriákban azonban elenyésző a női munkavállalók aránya. A jellemző tendencia azonban az, hogy egyre inkább alulfizetettek a nők hasonló beosztású férfi kollégáikhoz képest.
Bővebben--->