A kormánynak legalább annyira fontos a növekedés helyreállítása, mint az egyensúly megteremtése – nyilatkozta az Indexnek egy kormányzati tisztviselő. A portál arról ír, hogy decemberben fontos döntés született az ECOFIN-ülésen, ami jelentősen átalakítja majd a költségvetési hiányra és az államadósságra vonatkozó szabályokat, ami új lehetőségeket nyit a tagországok költségvetési mozgásterében.

A tisztviselő azt is elmondta az Indexnek, hogy „mindenki rosszul olvassa a folyamatokat”, ugyanis szavai szerint „nincs valós ellentét a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Pénzügyminisztérium között”, mert szerinte nem igaz az az állítás, hogy „előbbi szélsőségesen a növekedés, míg utóbbi a szélsőséges költségvetési szigor híve”.

Úgy véli, hogy

a főbb célokban egyetértés van, amit „az ECOFIN legújabb döntésének egységes kormányzati támogatása is alátámaszt”.

A pénzügyminiszterek döntése nyomán bár újra alkalmazzák majd a maastrichti kritériumokat, az új szabályok számos szigorítás mellett jelentős könnyítéseket is tartalmaznak annak érdekében, hogy a tagállamok és így az Európai Unió egészének a versenyképessége is növekedjen.

A Maastrichti Szerződés korábban – többek közt – az alábbi feltételeket szögezte le: 

  • az éves költségvetési hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát,
  • a bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP 60 százalékát, e felett pedig jelentős csökkenést kellett teljesíteni. 

A versenyképesség érdekében azonban ezeken könnyítenek majd az ECOFIN közleménye szerint.

Giorgia Meloni visszautasíthatatlan ajánlattal kecsegteti Orbán Viktort

A megbeszélések kidomborítják az olasz miniszterelnök külpolitikai ambícióit, hogy közvetítőként igyekszik szerepet vállalni az Európai Unióban.