Ylva Johansson Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel és Dimítrisz Kerídisz bevándorlási és menekültügyi miniszterrel folytatott tárgyalásai után méltatta a görög kormány migrációval kapcsolatos legfrissebb intézkedéseit, és úgy vélte: az európai vállalatoknak munkáskezekre van szükségük, és el kell érni, hogy a hiányzó munkaerőt rendezett módon, legális migrációval pótolják, az így érkező bevándorlóknak pedig segíteni kell beilleszkedni a helyi társadalomba.

A görög parlament egy decemberi törvénymódosítással lehetővé tette az ország területén tartózkodó illegális bevándorlók foglalkoztatását a munkaerőgondokkal küzdő agrár- és építőipari szektorban.

A svéd biztos hangsúlyozta azt is, hogy az Európai Unióban erősíteni kívánják a kiszolgáltatott helyzetű menedékkérők jogvédelmét, miközben az emberkereskedelem visszaszorítása is további erőfeszítéseket igényel.

Ylva Johansson fontosnak nevezte Görögország, mint Európa egyik kapujának szerepét az Európai Unió decemberben elfogadott migrációs és menekültügyi paktumának végrehajtásában. A paktum alapján az eddiginél szigorúbb előszűrés alá vonják majd az EU-ba érkező bevándorlókat, és a határok mellett létrehozandó befogadóközpontokban helyezik el a migránsokat menekültjogi kérelmeik elbírálásának idejére.

Nálunk van olyan hazai cég, ahol már nem is keresnek magyar munkást. Egyre nagyobb számban áramolhat Magyarországra a külföldi munkaerő a következő években, mivel folyamatosan csökken a munkaképes hazai lakosság száma. Akár 30-40 ezer dolgozó pótlására is szükség lehet, ennek részleteiről itt olvashat többet >>>