Az izraeli kormány és az Intel megerősítette a 25 milliárd dolláros (mintegy 8 ezer 633 milliárd forintos) chipgyártó üzem építésének tervét az ország déli részén, amelyet Benjámin Netanjahu miniszterelnök Izrael történetének legnagyobb beruházásaként jellemzett.

Az amerikai technológiai óriás már 11 700 embert foglalkoztat Izraelben, és az elmúlt 50 évben több mint 50 milliárd dollárt fektetett be az országban.

Az Intel most a Gázától mintegy 25 kilométerre északkeletre fekvő Kiryat Gatban meglévő chipgyártó üzemét akarja bővíteni, amitől az október 7-i támadások és az Izrael és a Hamász között folyó háború sem tántorították el – számolt be róla a CNN.

Az Intel úgy döntött, hogy 25 milliárd dolláros, példátlan beruházást hagy jóvá, és új gyárát itt, Izraelben hozza létre

– írta Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter kedden az X-en közzétett bejegyzésében.

„Ez a beruházás magas színvonalú, megnövekedett termelékenységű munkalehetőségeket ígér a távoli területeken, és jelentősen hozzájárul az izraeli gazdaság növekedéséhez” – tette hozzá.

Netanjahu eredetileg júniusban jelentette be az új gyárat, és azt „egy nemzetközi vállalat eddigi legnagyobb izraeli beruházásának” nevezte.

Az Intel (INTC) akkor nem erősítette meg az új beruházást, csak annyit mondott, hogy izraeli üzemei kulcsfontosságúak a vállalat sikeréhez, és hogy a bővítési terveket a jövőbeli gyártási igények kielégítése iránti elkötelezettség vezérli. A vállalat most kedden, december 26-án jelentette be hivatalosan a beruházási terveket.

Helyi áruk és szolgáltatások

Az Intel jelentős beruházásokkal igyekszik megerősíteni a félvezetőipar vezető pozícióját, és a növekvő geopolitikai feszültségek közepette nagyobb rugalmasságot építeni az ellátási láncokba. A vállalat 2022-ben azt nyilatkozta, hogy 20 milliárd dollárt fektet be két új amerikai chipgyártó létesítmény építésébe, valamint akár 90 milliárd dollárt új európai gyárak építésébe.

Az izraeli kormány 3,2 milliárd dolláros támogatást nyújt a Kiryat Gat üzem bővítéséhez, több évre elosztva

– írta meg az izraeli média.

Az Intel vállalta, hogy a következő évtizedben 60 milliárd sékel (16,6 milliárd dollár) értékben vásárol árukat és szolgáltatásokat izraeli beszállítóktól – jelentette a Reuters a vállalat közleményére hivatkozva. Az új üzem 2028-ban nyitja meg kapuit, és 2035-ig fog működni.

Az Intel legfejlettebb gyártóüzemével, Kiryat Gattal együtt a vállalatnak négy fejlesztési és gyártási telephelye van Izraelben.

Az Intel 2017-ben 15,3 milliárd dollárért megvásárolta a Mobileye izraeli vezetéstámogató technológiai startupot is, majd alig több mint egy évvel ezelőtt tőzsdére vitte.

Ami nem jött össze

2022 februárjában bejelentette, hogy 5,4 milliárd dollárért megvásárolja az izraeli Tower Semiconductor chipgyártót, de ezt az üzletet az év elején elvetették, miután nem sikerült megszerezni a szükséges hatósági jóváhagyásokat. Az akvizíció állítólag azért hiúsult meg, mert a kínai trösztellenes szabályozó hatóság nem adta meg az engedélyt.

Globális chip-chip csóka, az uniós versenyképesség a tét

Az európai chipgyártás felfuttatásának célja nem az, hogy az EU olyan technológiai versenybe szálljon be, amelyet jó eséllyel elveszítene az USA-val, Kínával vagy adott esetben Dél-Koreával szemben, hanem arról, hogy olyan chipeket állítsunk elő, amelyek a legjobban illeszkednek az EU kritikus és nélkülözhetetlen gazdasági ágazataihoz.Bővebben --->