A Which? fogyasztói folyóirat megvizsgálta 13 vezető brit folyószámla-szolgáltató környezetvédelmi politikáját, amiből csak három érdemelte ki az úgynevezett 'Eco Provider' jelvényt – írja a Finextra.

A lap jelentése szerint a világ 60 legjobbnak minősített bankja csak 2022-ben 669 milliárd dollárt fektetett fosszilis tüzelőanyag-iparba, köztük több brit bank is.

Közülük is a JPMorgan Chase, a Santander, a Barclays, a HSBC, a NatWest és a Lloyds számít a kiadvány szerint „bűnösnek”.

Az osztályozás során gyengének ítélték a felsorolt bankok fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó politikáját, továbbá az olyan mezőgazdasági termékekre vonatkozó nyilatkozataikat is, mint a marhahús, a szója, a fa és a pálmaolaj.

A lap és a Reclaim Finance non-profit kutatószervezet az átláthatóságot vizsgálta és azt, hogy a pénzintézetek hiteles célokat tűztek-e ki a környezetkárosító ágazatokban való kitettség csökkentésére. Ellenőrizték továbbá, hogy közzétesznek-e függetlenül ellenőrzött adatokat.

Az 'Eco Providers', azaz környezetbarát plecsnit három bank kapta meg a kutatás során: a Nationwide, a The Co-operative Bank és a Triodos, melyek nem foglalkoznak fosszilis üzemanyagokkal.

Sim Richardson, a Which? Money helyettes szerkesztője szerint a fenntarthatóságra törekvő felhasználóknak érdemes lehet megfontolniuk a bankváltást, ha nem tetszik nekik, hogy pénzüket „a fosszilis tüzelőanyag-iparba és más, a környezetre káros projektekbe fektetik.”

Trükkel kerülik ki az olajvállalatok klímakötelezettségeiket, egyre több a klímaper

A világ 21 vezető fosszilis vállalatának évente legalább 209 milliárd dollár összegű kártérítést kellene fizetnie a klímaváltozás okozta károkért és veszteségekért.
Bővebben--->