Az időjárás azonban bizonyos kártevőknek is kedvez, így már meg kellett kezdeni a védekezést is. Bujdosó Ferenc borász szerint elindult az intenzív hajtás a múlt hét vége felé, berobbant a szőlő. Már márciusban nagyon jó volt az idő, ebből tudhatták, hogy előbb meg kell kezdeni a munkákat az ültetvényen. A törzstisztítás már a fiatalabb szőlőknél megtörtént, az idősebbek is sorra kerülnek, a borász elmondása szerint már elindult a gépi törzstisztítás.

„Az Országh pincészet birtokán is hajtásnak indult a szőlő. Az extrém melegnek köszönhetően a fenológiai fázisok előrébb tartanak két-három héttel” – mondta Országh Bernát borász a Sonline-nak. 

Trunkó Ferenc, szőlősgyöröki borász szerint most ott tart a szőlő április végén, ahol május közepén kellene. Emiatt a növényvédelmet is előbb kezdték meg a szőlőkben, hiszen a szokatlan meleg miatt a kártevők is aktívabbak. A borvidéken már találkoztak lisztharmattal, de a kedden érkezett lehűlésben bíznak, hiszen az lassíthat rajta. Mint elmondta, előbb el kellett kezdeni a növényvédelmet.

Öröm az ürömben, hogy a rettentő nagy melegben annyira nőtt a szőlő, hogy az atka szája alól kinőtt a növény, úgyhogy attól legalább nem kell tartani

– fűzte hozzá Trunkó Ferenc.

Abban mindegyik szőlősgazda egyetért, hogy előbb lesz idén szüret, mint azt megszokhatták a borvidéken. Trunkó Ferenc szerint már a megelőző években is augusztusban szedték a csabagyöngyét és az irsait. Bujdosó Ferenc úgy gondolja, idén már júliusban elkezdődhet a szüret. 

Megelőzhetőek a betegségek

Minden betegség előbb jelentkezett a szőlőültetvényeken is a szokatlanul enyhe időjárás miatt – mondta a Sonline-nak Tóth István, kaposvári növényvédelmi szakmérnök. „Szerencsére a szőlészek számára elég komoly választék van preventív mély hatású felszívódó szerekből, kuratív szerekből, amelyek hatékonyak, ha már ott van a betegség” – vélekedett a szakember, aki azt javasolta a szőlészeknek, hogy ne ismétlődjön meg a tavalyi év, mindenképpen figyeljenek oda megelőző védekezésekre.