Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott ágazati támogatásai között. A gépek és technológiák beszerzését támogató konstrukcióra április 8-tól április 29-ig nyújtható be támogatási kérelem – idézi az MTI az Agrárminisztérium közleményét.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a kihívások mellett az idei év sok lehetőséget is teremthet az ágazatnak, ugyanis most jelennek meg azok a gépesítési és technológiai fejlesztéseket szolgáló támogatási konstrukciók, amelyek a borászok számára előrelépési lehetőséget jelentenek majd hatékonyságban és minőségben, a minél jobb borok készítésében.

Az államtitkár ismertette, hogy a forrást 

  • a szőlőfeldolgozáshoz és a borkészítéshez, 
  • a borászati termékek kiszereléséhez, 
  • az anyagmozgatáshoz kapcsolódó, új borászati gép beszerzésére, 
  • a borászati termékek forgalmazásához kapcsolódó adatszolgáltatási, bejelentési, nyilvántartási kötelezettségek teljesítését, illetve az ügyvitelt és vállalatirányítást szolgáló hardver- és szoftver beszerzésére, fejlesztésére 

lehet igényelni.

A támogatási kérelem április 29-ig adható be elektronikusan a Magyar Államkincstár részére a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent rendelet szerint. 

Őstermelők, kis- és közepes vállalkozások esetében a beruházási eszköz nettó vételárának 50 százaléka igényelhető, budapesti működési hely esetén 40 százaléka. Egy kedvezményezettnek – a kifizetési kérelemre vonatkozó benyújtási időszakonként – legfeljebb 100 millió forint támogatás nyújtható. A kifizetési kérelem a támogatási kérelem benyújtását követő két pénzügyi évben, tárgyév november 15. és december 21. között elektronikus úton adható be.

 

A címke már a múlté, QR-kóddal informálódhatunk a borokról

A címkén megjelenített QR-kóddal a termelők egyszerűbben teljesíthetik az Európi Unió új tápértékjelölési előírásait. A 2024-es szüretből készülő borok már csak az új előírás szerint kerülhetnek a fogyasztókhoz.