A Cancer&Work: Acting Together (Gyógyulás és munka: közösen a munkában, közösen a rák ellen) elnevezésű, precedensértékű programban a biotechnológiai vállalat szociális, mentális és anyagi támogatást nyújt az érintett dolgozóinak, például akár tizenkét hónapon át biztosított munkabérkiegészítést, egészségpénztáron keresztül.

A kezdeményezés célja az is, hogy a betegséggel küzdő munkavállalók bátrabban kérjenek segítséget – közölte az Economx-szal a vállalat. 

Rajkovics Rita, a Sanofi HR igazgatója elmondta: az anyagi támogatáson túl a dolgozók a lehető legnagyobb rugalmasságot élvezhetik a munkarendjükben és mentális támogatást is kapnak – ehhez speciálisan képzett önkéntesek állnak rendelkezésre, akik a daganattal küzdő munkatársakat a diagnózis felállításától a kezeléseken át a munkába való visszatérésig kísérik.

A Munkavállalói Segítségnyújtási Program keretében az érintettek a hét minden napján, a nap 24 órájában külső szakértők pszichológiai támogatását is igénybe vehetik.

A vezetőkre is ráfér a képzés

A kollégák így teljes mértékben a gyógyulásukra tudnak koncentrálni, nem kell aggódniuk a munkahelyükért, tudják, hogy nincsenek egyedül. A program ugyan csak most indult, máris egyre többen jelentkeznek önkéntesnek Magyarországon is, ami mutatja a támogató elkötelezettségüket – fogalmazott a HR igazgató.

Mint mondta, az is a program célja, hogy felkészültebbé tegyék a vezetőket a daganatos betegségben szenvedő kollégák támogatására, ehhez olyan tudásanyagot biztosítanak, amely az egyes országokban elérhető juttatási és támogatási lehetőségekről is szól.

Számít a munkahely reakciója

A krónikus egészségi problémák közül a daganatos megbetegedések járnak a leggyakrabban a munka elvesztésével. Kutatások szerint a rák diagnózisát követően az Európai Unióban 1,4-szer nagyobb az esélye annak, hogy az illető elveszíti a munkáját. 

A rákkal diagnosztizált, munkaképes korú emberek száma ráadásul jelentős, szerte a világon.

Az USA-ban 2020-ban az érintettek mintegy 45 százaléka került ki az aktív korú, 20-64 évesek közül, Magyarországon ez az arány 39 százalék volt.

A Cancer and Careers és a Harris Poll amerikai felmérése arra is rámutat, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedőket általában megbélyegzik a munkahelyen, míg azok, akik a munkálatótól támogatásban részesülnek, jobban boldogulnak az állapotukkal.