vendéglátóipar

07.
10.
12:37
Megsínylik a vendéglők a magyarok szegénységét

Megsínylik a vendéglők a magyarok szegénységét

Csökkentett nyitva tartással, szabadnapokkal kezdődött a nyári szezon a hazai vendéglátóhelyeken, ahol érzik a fizetőképes kereslet csökkenését, ami főleg a hét eleji napokon látványos.

Szerző(k): Economx
05.
16.
20:55
Nagy túlélők lettek a vendéglátósok

Nagy túlélők lettek a vendéglátósok

A pandémia okozta megrázkódtatások után a háborús infláció, a rezsidrágulás miatti sokkhatásokat is túlélve talpon maradt a hazai vendéglátóhelyek többsége. Az éttermek, büfék akut problémája változatlanul a munkaerőhiány, amelyet idén enyhít az építőipar mélyrepülése.

Szerző(k): Economx
03.
15.
08:31
Idén nyáron már egy normálisabb repohár rendszer jöhet

Idén nyáron már egy normálisabb repohár rendszer jöhet

A repoharak használata megfelel a szórakozóhelyeket látogató vendégek környezetvédelmi igényeinek, ugyanakkor a jelenlegi repohár-rendszerrel sokan elégedetlenek. A legtöbb kifogás a visszaválthatósági lehetőségeket éri – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) friss reprezentatív repohár felméréséből.

Szerző(k): Hercsel Adél
03.
08.
19:44
Balaton-parti éttermekben portyáztak a Michelin-ellenőrök

Balaton-parti éttermekben portyáztak a Michelin-ellenőrök

Két balatoni étterem mellett egy debrecenit és egy kiskunhalasit is megleptek a gasztronómia titkosügynökei. Volt ahol még az áram is elment ijedtében.

Szerző(k): Hegedűs Szabolcs
02.
24.
20:22
A romániai munkavállalók negyede papíron minimálbért keres

A romániai munkavállalók negyede papíron minimálbért keres

Romániában a munkavállalók több mint egynegyede minimálbért keres, arányuk csökkent a 2021-eshez képest. Ez derült ki azokból az adatokból, amelyeket a Ziarul Financiar gazdasági lap megkeresésére közölt a Munkaügyi Felügyelet.

Szerző(k): Horváth Tibor
01.
17.
18:09
Flesch Tamás: Luxussá vált az étterembe járás

Flesch Tamás: Luxussá vált az étterembe járás

Minden nagyon megdrágult, és az étterem ma valahol egy picit luxussá vált, legalábbis az átlagfizetésűek számára mindenképpen – jelentette ki Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Napi.hu podcastjában. Szerinte a tömeges bezárások, amelyet korábban vártak, talán elkerülhető, ma már ezt nem venné biztosra, de a szálloda- és vendéglátóipart külön kell választani, mert teljesen másképp működnek.

Szerző(k): Károly Gábor, Gáll Csongor
01.
07.
20:26
Tényleg szörnyűségesek a szállodai szobalányok?

Tényleg szörnyűségesek a szállodai szobalányok?

Az egyik női hírportálon egyszer vallomások jelentek meg arról, hogy milyen szabályokat vétenek a szobalányok, amelyekről a szállodai vendégeknek fogalmuk sincs.

Szerző(k): Economx
12.
25.
14:33
Kell adni borravalót, vagy elég megfizetni a szervizdíjat?

Kell adni borravalót, vagy elég megfizetni a szervizdíjat?

A magyar vendég hálás vendég, és háláját megfelelő összegű borravalóval rendre ki is mutatja. Még a nyugdíjas is borravalót ad a postásnak.

Szerző(k): Economx
12.
06.
09:00
Zuhan a belföldi turizmus, a SZÉP-kártyás költések több mint negyedével estek

Zuhan a belföldi turizmus, a SZÉP-kártyás költések több mint negyedével estek

2022 októberében a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 856 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 3,2 százalékkal emelkedett, a vendégéjszakáké 0,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest - írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szerző(k): Economx
11.
22.
14:26
Bezárni kényszerül a legendás budapesti cukrászda is

Bezárni kényszerül a legendás budapesti cukrászda is

A gazdasági helyzetre hivatkozva lehúzta a rolót a nagy múltú budapesti Hauer Cukrászda és Kávéház.

Szerző(k): Domokos Erika