Az Európai Bizottság három évvel ezelőtt 2020. márciusában fogadta el az új körkörös gazdaságra vonatkozó cselekvési tervet. A szakemberek szerint 2050-re a hulladéktermelés 70 százalékkal fog nőni, az EU-ban csak élelmiszer-hulladékból évente 127 kilogramm megy a kukába. Magyarországon júliustól jön egy új rendszer azért, hogy teljesítsük az uniós hulladékgazdálkodási célokat.
Szerző(k): Koncsek RitaÉlelmezéssel, klímával, és bizonyos területeken munkahelyteremtéssel kapcsolatos problémákat is megoldana a fenntartható élelmiszer-hűtőláncok nagyobb térnyerése – hívta fel a figyelmet az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet és az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP új jelentésében.
Szerző(k): Csernik-Varga AdriennAz évi 66 kilogramm fejenként így is rengeteg, csak minimálisan marad el a korábban mért évi 68 kilogrammtól. Az uniós átlag azonban ennél is magasabb.
Szerző(k): Vámosi ÁgostonA Munch alkalmazással együttműködve a vásárlók most már egy online felületen vásárolhatják meg a lejárati időhöz közelítő termékeket. Először csak egy budapesti kerületben, Szegeden és Hódmezővásárhelyen tesztelik az új rendszert.
Szerző(k): Vámosi ÁgostonAz Ikea Magyarország áruházai 60 százalékkal csökkentették az élelmiszer-termelésből származó ételhulladék mennyiségét, így összesen 353 311 étkezésnek megfelelő élelmiszert takarítottak meg 4 év alatt.
Szerző(k): Molnár CsabaHiába a tudatosság, ha mégis fejenként 65 kiló élelmiszer megy a kukába. Leginkább pékáruk, gyümölcsök kerülnek oda.
Szerző(k): Csernátony CsabaA Penny üzletlánc augusztus végére már 81 üzletéből ad át élelmiszert rászorulók számára a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek. A stratégiai együttműködés révén a vállalat célja, hogy 2022 végéig már 110 boltjának bevonásával ajánlhasson fel jótékony céllal kereskedelmi forgalomban már nem értékesíthető, de fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket.
Szerző(k): Szász PéterMost jött el az idő az egészségügy átalakításához, mivel az állami egészségügy olyan pazarlóan működik, hogy Isten pénze is kevés lenne rá, mondta Bazsó Péter idegsebész, aki sokáig a Honvédkórház orvosigazgatója és a Duna Medical Centert főigazgatója is volt.
Szerző(k): Koncsek RitaTeljesnek látszik a tanácstalanság élelmiszermentés ügyben, a hiperek a rájuk eső feladattal lassan egy hónapja elkészültek, azóta viszont nagy a csend. A projekt állami oldala hallgatásba burkolózik, a cégeknek nincs nagyon mit mondaniuk, a jótékonysági szervezetekhez nem érkezett eddig szinte semmi.
Szerző(k): Molnár Csaba