Március közepén a három leghosszabb várólistán, csípő-és térdprotézis műtét miatt, valamint szürkehályog-műtétre 21 ezer 300 beteg várt, januárhoz képest 1800 beteggel többen álltak sorba a műtők ajtajában emiatt a három műtét típus miatt – ez derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK ) adataiból.

Február elején pedig 20 615 beteg várakozott. 2024. januárjában pedig 19,5 ezer beteg állt sorba.

Van extra finanszírozás is

Azok az intézmények, amelyekkel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) külön szerződést kötött a várólisták lefaragása érdekében, extra 150 százalékos finanszírozást kapnak, mondta az Economxnak Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász. De úgy tűnik, hogy még az extra pénz sem fedezi a valós költségét a műtéteknek.

Tény, hogy a magánegészségügyben jobban tudnak keresni az orvosok. Az állami kórházakban, pedig állandó a nővérhiány és egyelőre még a kórház vezetőknek sincs a kezében olyan eszköz, amivel motiválni tudják az orvosokat, hogy több műtétet vállaljanak.

A teljesítményértékelési rendszer első lépcsőjénél tart az egészségügyi rendszer átalakítása, most még csak azt mérik fel, milyen valódi költségek szükségesek egy-egy típusú ellátáshoz – tette hozzá Rékassy Balázs.

Erről beszélt korábban Kiss Zsolt a NEAK főigazgatója is a lapunknak adott interjújában, hogy a

NEAK-nak az fáj a legjobban, hogy 2023-ban hatezer műtét ragadt benn, vagyis ennyi beteg ellátása nem valósult meg és nem azért, mert nem volt rá forrás.

 


2024. március 14-én a hatvan napon túl várakozók száma:

  • szürkehályog-műtét: 3,8 ezer beteg
  • térdprotézis-műtét: 11,3 ezer beteg
  • csípőprotézis-műtét: 6,2 ezer beteg

2024. február 5-én a hatvan napon túl várakozók száma:

  • szürkehályog-műtét: 4,6 ezer beteg
  • térdprotézis-műtét 10,3 ezer beteg
  • csípőprotézis-műtét : 5,6 ezer beteg

2024. január elején a hatvan napon túl várakozók száma:

  • 4,2 ezer beteg vár szürkehályog-műtétre;
  • 9,8 ezren várnak térdprotézis-műtétre;
  • 5,5 ezren pedig csípőprotézis-műtétre.

A tavalyi évi adatokkal azért nehéz összevetni a mostani várólista adatokat, mert az állami egészségbiztosító változtatott az adatközlésen. Míg tavaly novemberben a várakozó betegek számát összesítette a NEAK idén januártól a várakozók tényleges száma helyett a 60 napot meghaladóan várakozó betegek számát közli.

Nagyok a területi különbségek

De azért példaként mutatjuk, hogy amíg tavaly novemberben közel 13 ezer beteg várt szürkehályog-műtétre, most 60 napon túl 3,8 ezer beteg várakozik a szemészeti beavatkozásra.

Ugyanebben az időszakban 11 ezer beteg várt térdprotézis-műtétre, manapság 11,3 ezren. Csípőprotézisre, tavaly novemberben pedig 6,6 ezren vártak, míg ma 5,6 ezren. De az is látszik, hogy a különböző műtéti típusoknál, nagyon nagyok a területi eltérések is.

Például csípőprotézis műtétre március közepén

  • a Dél-Dunántúlon 104 napot,
  • Észak-Közép-Magyarországon pedig 3 napot kell várni a betegeknek.

Februárban a medián várakozási idő Dél-Dunántúlon 235 nap, míg Észak-Közép-Magyarországon 5 nap volt.

Csípő műtétre februárban a legtöbbet a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban kellett várnia a betegeknek átlagosan az elmúlt fél év adatai alapján 412 napot. De márciusra a NEAK adatai szerint ez a várakozási idő 326 napra csökkent.

Térdprotézis-műtétre a medián várakozási idő Nyugat-Dunántúlon 406 nap volt és márciusra ez semmit nem változott, éppen ugyanennyit kell várni a betegeknek.

Márciusban a térdműtétnél a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban a medián várakozási idő az elmúlt 6 hónap adatai alapján 435 nap, a kiskunhalasi Semmelweis Kórházban pedig 762 nap, ami több mint két év.

Szürkehályog-műtét esetében februárban a Nyugat-Dunántúlon 140 nap volt a medián várakozási idő, most pedig 146 nap. Az Észak-Alföldön februárban 182 napig kellett türelmesnek lenni a betegeknek, most pedig 132 napig. Észak-Közép-Magyarországon pedig a 80 napot már 68 napra faragták le az intézmények.

A legtöbbet februári adatok szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyíregyházi kórházában kellett várni szemműtétre, a medián várakozási idő 220 nap volt, március közepén pedig ez tovább nőtt és 223 napig kell várakozni a betegeknek.