A státusztörvény miatt felmondó közel kétezer pedagógus felét érintheti, hogy a tankerületek nem akarják kifizetni a nekik járó végkielégítést. Csak az összegnek a felét vagy a harmadát – nyilatkozta a Szabad Európának Nyitrai Károly ügyvéd, aki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) megbízásából látja el tanárok jogi képviseletét.

Mint mondta, itt nem hagyományos végkielégítésről van szó, hanem kifejezetten a pedagógusok mostani jogállásváltozásának idejére, erre az egy alkalomra megalkotott végkielégítésről, amely egyébként jóval szerényebb mértékű, mint ami korábban végkielégítésként járt volna a tanároknak.

Szerinte össze kell számolni a korábban pedagógus-jogviszonyban eltöltött időt, ám a tankerületek ezt nem ismerik el, és csak az utolsó munkahelyen eltöltött időt veszik figyelembe a végkielégítés meghatározásakor – magyarázza Nyitrai Károly.

A fizetési határidő december 5-én lejár, azonban az előzetes levelezésekből derült ki, hogy a munkáltatók nem akarják kifizetni a státusztörvény miatt távozó tanároknak a jogszabály által előírt végkielégítéseket.

Az ügyvéd arról is beszélt, hogy ennek a teljes költségvetési vonzata minimum félmilliárd forint lehet.

Az ügyvéd úgy véli, hogy a tankerületek egyetlen értelmes jogi érvet sem tudnak felvonultatni, hogy miért nem a jogszabályban leírt jogosító idővel számolnak. Miután lehet jogorvoslattal élni a kifizetések ügyében, ezért azt tervezik, hogy próbapert vagy próbapereket indítanak, és azok lezártát követően mindenkinek jogsegélyt nyújtanak, akit érint.

Majdnem 2500 pedagógus mondhatott fel a nyár közepe óta

Szeptember közepe és vége közt 1207 pedagógus mondott fel: ezzel együtt a nyár óta már 2471-nél járhat azoknak a pedagógusoknak a száma, akik távoztak eddig tanári állásukból. Bővebben --->