A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) még a nyáron élt a közérdekű adatigénylés eszközével, hogy megtudja a tankerületektől: a pedagógusok közül hányan adták be a felmondásukat 2023. július 15. és augusztus 1. között, feltehetően a státusztörvény miatt.

A PDSZ most közölte: a nyár óta azonban már 2471-nél járhat azoknak a tanároknak a létszáma, akik otthagyták az állásukat. Ez abból jött ki, amit a hatvan tankerületi központ megadott, illetve amit Rétvári Bence köznevelésért felelős államtitkár nyilatkozott a szeptemberi felmondásokról. Utóbbiak azok, akiknek a munkaviszonya október 31-én megszűnt.

Ugyanakkor egy tankerületi központ, a Külső-Pesti Tankerületi Központ azóta sem válaszolt, ezért a távozó pedagógusok létszáma vélhetően még az említettnél is magasabb.

Tornatanár tanítja a fizikát

Hamis adatok szerepelhetnek a KRÉTA rendszerben egy szigetszentmiklósi iskolában – tudta meg az RTL Klub. A Híradónak egy, az iskolában dolgozó pedagógus beszélt arról, hogy az intézményben akkora a tanárhiány, hogy például a tornatanár tartja a fizikaórát vagy épp az énektanár a magyart.

Mindeközben a Kardos István Általános Iskola és Gimnáziumba járó egyik diák édesapja arról panaszkodott, hogy gyermekének egyelőre alig vannak jegyei, ami szintén a tanárhiány jele.

Már az előző tanév végén is sokan hiányoztak a szigetszentmiklósi iskolából: fizika, matematika, angol, kémia és biológia szakos tanárt is kerestek.

A helyzet azóta tovább romlott. Az iskola egyik tanára szerint a felmondási hullám a státusztörvény megszavazása után gyorsult fel. A legtöbb üres álláshelyre nyugdíjas vagy részmunkaidőben dolgozó tanárok érkeztek. Ám így is adódnak betöltetlen helyek. Ezt a dolgozók egymás között osztották el, emiatt sokan túlóráznak.

A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ azzal védekezett a Híradónak, hogy a szóban forgó iskola túlórával és új kollégák felvételével biztosítja az iskolában a tanári feladatok ellátását, így minden feladatot ellátnak.

 

Van olyan pedagógus, aki a megélhetésért műkörmözik

Az OECD-országok közül Magyarországnál csak Szlovákiában keresnek kevesebbet a pályakezdő pedagógusok. A státusztörvény alapján beígért béremelés sem javított túl sokat a tanárok anyagi helyzetén, ezért többek között felszolgálással, korrepetálással, mosogatással, plazmaadással és műkörmözéssel tesznek szert plusz bevételre a magyar pedagógusok. Bővebben --->