Több pedagógus csak az elmúlt hetekben kapta meg azt a táppénz-kiegészítést, amit még 2022-ben igényeltek koronavírusos megbetegedések miatt – írja a Népszava.

Egy érintett tanár azt mondta, 2022 januárjában került karanténba, és csak most, néhány napja utalták át neki azt az összeget, amellyel 100 százalékosra egészítették ki a táppénzét. Mint mondta: tavaly előtt hónapokon keresztül érdeklődtek, hogy mikor kaphatja meg a teljes összeget, de folyamatosan azt a választ kapta, hogy nincs elég ügyintéző az igények elbírálásához.

Végül megítélték és kifizették, „csak” két és fél évet kellett várni rá

– mondta pedagógus. 

Hozzátette: több kollégája is hasonlóan járt; van, aki már meg is felejtkezett róla, így meglepetésként érte, hogy egyszer csak táppénz-utalást kapott a tankerületi központtól.

A Covid-19-járvány 2020 márciusában tört ki Magyarországon, az Orbán-kormány 2020 szeptemberében jelentette be, hogy minden megbetegedett pedagógusnak 100 százalékos táppénz jár.

Ezt azonban két részletben kaphatták meg: először a fizetésük 60 százalékának megfelelő táppénzre voltak jogosultak, a maradék 40 százalékra pedig azt követően számíthattak, miután a hatóságok befejezték a megbetegedéssel kapcsolatos eljárást.

Az igénylés sem volt egyszerű: egyrészt bizonyítani kellett, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg, másrészt a hatóságok csak a PCR-tesztek  eredményeit fogadták el, az otthon elvégezhető teszteket nem.

A tankerületi központok szerint a késlekedés hátterében az áll, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztálya bírálja el az ügyeket, ezt követően a munkavédelmi hatóság értesíti a Fővárosi Kormányhivatalt, amely aztán a Magyar Államkincstárt és a tankerületi központot tájékoztatja a foglalkozási betegség elfogadásáról.

A lap példaként említi a Kelet-Pesti Tankerületet, ahol foglalkozási megbetegedés jogcímén mintegy 200 munkavállalónak fizettek eddig 100 százalékos táppénzt,  ami megközelítőleg 33,8 millió forintot jelent.