Az Oktatási Hivatal a jövőben nem fogja bekérni az iskoláktól a betöltetlen álláshelyek számát. Így nem csak a nyilvánosság, a szakszervezet sem tudja majd nyomon követni, mekkora a pedagógushiány – tudta meg az RTL Híradója. Az Oktatási Hivatal szerint viszont ők nem illetékesek a kérdésben, a döntés „jogszabályalkotói hatáskörbe” tartozik.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a kormány ezzel a pedagógushiányt akarja eltakarni, és nemlétezővé tenni a problémát. Hozzátette,

az adatokból már eddig sem lehetett sokat megtudni például, hogy mennyi a nyugdíj mellett foglalkoztatottak száma, mostantól viszont már a pedagógushiányról szóló adatokat sem. Illetve annak is hiányként kellene megjelennie, hogy az óraadókkal, hogy próbálnak játszani, illetve, hogy a túlmunkákkal hogyan próbálják eltakarni a problémát.

Április óta kisebb felmondáshullám volt a jogállásváltásról szóló, úgynevezett státusztörvény miatt.

A kormány nem akarja a valóságot tudni ebben a kérdéskörben, csak ködösíteni hajlandó

 – tette hozzá.

Olyan sokkoló a tanítóhiány, hogy az adattól még a szakszervezet is meglepődött

Magyarországon 34,5 ezren hiányoznak a közoktatásból, ezen a számon még a Pedagógusok Szakszervezete is kiakadt. A legnagyobb tanárhiány Budapesten és a hátrányos helyzetű településeken van. A matematika tanárhiány okozza a legnagyobb fejtörést az iskoláknak, ez derül ki a szakszervezet kutatásából. Bővebben >>>

Totyik arról is beszélt, hogy nem tudnak alternatíváról arra, hogyan kaphatnak ezután pontos képet a pedagógushiányról.

Az oktatási intézmények statisztikai jelentései nyilvános adatok.

Szeptember közepén a PSZ még arról beszélt: a 2020/21-es tanévben 20 587 pedagógus hiányzott az oktatási rendszerből. A nevelőket és egyéb segítőket hozzáadva 34 618-nál jár ez a szám.

Közben kiderült, komoly gondot okozhat a tanárhiány a jó nevű V. kerületi Hild József Általános Iskolában.

Novembertől ugyanis három tanár és az igazgató is felmond a státusztörvény miatt. A hírek szerint a négy pedagógus távozása után osztályösszevonásra is sor kerülhet. Az intézmény igazgatója, Göggené Somfai Zsuzsa közölte, „a törvényi lehetőségeknek megfelelően kezdték el kezelni a helyzetet”.

Az iskola évek óta országosan kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet az Országos Kompetenciamérésen és a Nyelvi Mérésen. Tanulóik sikeresen szerepelnek a körzeti és országos anyanyelvi és matematikaversenyeken, így nemcsak Budapestről, de a város vonzáskörzetéből is sok diák jár az intézménybe – írja a Népszava.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár a Hír Tv-ben elmondta, becsléseik szerint nagyjából a pedagógusok egy százaléka nem fogadta el az ajánlatot, tehát 99 százalék az az új életpályamodell szerinti új jogállást választotta.

Múlthét péntekig lehetett az életpályamodell kedvező lehetőségeit kihasználva felmondaniuk a pedagógusoknak. Maruzsa Zoltán hozzátette: nincs jelentős változás, csupán fluktuáció. Azt ígérte, a távozó tanárokkal interjúkat fognak készíteni, hogy milyen motivációk mentén döntöttek úgy, hogy elhagyják a tanári pályát, és ezeket az eredményeket nyilvánosságra is fogják hozni.

Maruzsa Zoltán: interjúkat készítünk a távozó tanárokkal

A köznevelésért felelős államtitkár kijelentette, a távozók október végéig tanítanak még, a tankerületeknek ezalatt kell új kollégákat találniuk a kilépők helyére.  Bővebben >>>