Egyre több pedagógus kapja meg a béremelésével kapcsolatos papírokat, egyelőre úgy tűnik, hogy csak minden tizedik válaszadó kapott akkora béremelést, mint amire számított.

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy online anonim kérdőív segítségével próbál meg tisztán látni a béremelésekben. A Facebookon elérhető poszt szerint, a kérdőívet 256-an töltötték ki. A PDSZ arra volt kíváncsi, hogy a kormány által ígért béremelést, mindenki megkapta-e?

A válaszolók közel háromnegyede csak annyit kapott, amennyi a fokozatához rendelt minimum, tehát messze nem annyit, amennyit a legutóbbi egyeztetésen ígértek – hívja fel a figyelmet a szakszervezet. 

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Facebook oldalán azt írja egy tanár: Pedagógus II. fokozatban van 20 éve van a pályán, három diplomája van és több Okj-s papírja is, digitális kultúrát oktat a harmadik évfolyamon, miniszteri kitüntetést is kapott, viszont  a béremelésnél még ez sem számított, a kötelező minimum béremelést kapta, az osztályfőnöki pótlékot egy kis munkaközösségi pótlékot.

Így fogalmaz a csalódott pedagógus:

Na, tehetnek egy szívességet.

Az idei évben még legalább kétszer kell hozzányúlni a pedagógus bérekhez, ezt Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője is elmondta korábban az Economxnak.

A tavaly novemberi pedagógusbérekhez képest összesen 50 százalékos béremelésre lesz szükség. Év végéig a diplomás átlagkeresetek 72 százalékára kell felzárkóztatni a tanárbéreket, mert ha ez nem történik meg, akkor az Európai Unió visszakéri a pedagógusok béremeléshez biztosított forrásokat – hangsúlyozta Totyik Tamás.

Legközelebb 2024 márciusában fog megjelenni a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt adat, amiben a 2023-as diplomás átlagkeresetek szerepelnek majd, erről Nagy Erzsébet beszélt. Ekkor már biztos, hogy bérkorrekcióra lesz szükség.

A PDSZ korábban közölt bértáblája szerint a gyakornok fokozatba soroltak 32,2 százalékot, a pedagógus I. fokozatba soroltak 31,2 százalékot a pedagógus II. fokozatban lévők 29,1 százalékot, a mesterpedagógus fokozatban 21,2 százalékot, a kutatótanár fokozatban 19 százalék emelést kapnak a tanárok.

Az egyetemi szintű – mesterfokozatú – diplomára plusz 2 százalék jár. Azok a tanárok pedig, akik egyes természettudományos és informatika szakkal rendelkeznek és a tantárgyat tanítják, további 4 százalékhoz jutnak.

Magyar Közlönyben január 19-én jelent meg, mennyivel nő a pedagógusok bére, és elég széles bérsávokat állapított meg.

A havi illetmény:

  • Pedagógus I. esetén 538 ezer forinttól 1 065 000 forintig;
  • Pedagógus II. esetén 555 ezer forinttól 1 135 000 forintig;
  • Mesterpedagógus esetén 630 ezer forinttól 1 365 000 forintig;
  • Kutatótanár esetén 750 ezer forinttól 1 470 000 forintig terjedhet.
A bérsávok alja alapján a 32 százalékos emelés csak a pályakezdők esetében valósul meg.

Az ígérik megduplázzák a tanárbéreket

Nagyot lépett a kormány a tanárbérek emelésében és februártól minden pedagógus, óvónő és szakképzésben dolgozó bére 32,2 százalékkal emelkedik – mondta egy korábbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A 2030-ig tartó pedagógus béremelés összköltsége 6 ezer milliárd forintba kerül, és ebből 1,77 milliárd eurót biztosít az Európai Bizottság. A 6 ezer milliárd forintból 700 milliárd forinttal járul hozzá az unió a tanárbérek emeléséhez.

Így alakulnak a tanárok átlagbérei:

  • 2024-ben 672 ezer forint;
  • 2025-ben 812 ezer forint;
  • 2026-ban pedig 880 ezer forintot érhet el.