Annak ellenére, hogy tavaly áprilisban drágább volt egy nagybevásárlás, a magyar fizetések nagy része még mindig élelmiszerre megy el. A Privátbankár Árkosár-felmérése szerint, a 2 évvel ezelőtti 30 ezer forintos kosár, csak tovább dagadt, pedig már akkor is megfizethetetlennek számított — írja a Dívány. 

A legdrágább hónap címet a 2023-as február vitte el, amikor a magyar emberek hetente 36 ezer forintot hagytak a boltokban egy-egy nagybevásárlás alkalmával. Sajnos azóta se lett sokkal jobb ez az arány.

A felmérést 3 hazai hipermarket árai alapján állították össze, amelyhez egy 30 termékből álló élelmiszermintát használtak.

A végeredményből világosan látszik, hogy a tavalyi 2023-as évhez képest valamelyest csökkentek az árak, azonban havi szinten újabb növekedés figyelhető meg.

Márciushoz képest 1 százalékkal lett drágább a nagybevásárlás, amely bár kimondva nem tűnik irreálisan nagy emelkedésnek, de számokra lebontva már 336 forinttal többet jelent élelmiszerenként.

Ezzel az áprilisi nagybevásárlás átlagos értéke 34 828 forintra nőtt.

Ennek ellenére van pár termék, amelynél megfigyelhető egy minimális árcsökkenés. A jeges tea és a banán ára átlagosan 20 százalékkal, míg a krumpli és a rizs költsége 10 százalékkal esett vissza egy hónap alatt.

Az alma és a kávé ára 30 százalékkal nőtt, a tojás, tea, gyümölcsjoghurt és az ásványvíz áremelkedése pedig több mint 10 százalékra tehető.

Egyelőre sokkolóak az árak, ennyi lesz egy kiló eper

Most még az üvegházakból, a fóliasátrak alól kerül a piacra a magyar eper, ez indokolja a kilónkénti 5-6 ezer forintos árát.Bővebben--->