Biztonságosabb lehetne a gyógyszerellátás, ha patikák rugalmasabban és szélesebb körben használnák a digitalizációs lehetőségeket – derült ki a Digital Health Summit múlt heti konferenciáján. Míg a gyógyszertári beszerzés 97 százaléka digitalizált, a betegek a patikákban még nem nagyon találkozhatnak a telefarmácia lehetőségeivel - írja a Népszava.

Ha bátrabban használnák a digitalizáció eszközeit és lehetőségeit a gyógyszerész valódi társa lehetne a gyógyításban az orvosoknak - mondta Mikola Bálint gyógyszerész, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Becslések szerint a kórházi betegfelvételek 1–5 százaléka gyógyszerkölcsönhatások okozta panaszok miatt történik.

Az elöregedő társadalmakban egyre többen többféle gyógyszert is szednek, a hetven év felett a betegek negyede már több mint 13 féle gyógyszert szed egyidejűleg, ami eleve kizárja a gyógyulás és egészség lehetőséget.

Hatalmas veszélynek van kitéve, aki többféle gyógyszert szed

Egy kutatás adatai szerint több mint 50 százalékos az úgynevezett interakciós kockázat azoknál, akik sokféle gyógyszert szednek, erről szeptemberben jelent meg egy kutatás.  Ezért a Magyar Gyógyszerészi Kamara egy protokollt dolgozott ki a patikák számára. A jövőben akár az EESZT-n keresztül is kaphat a gyógyszerész figyelmeztetést, ha a beteg gyógyszerelése aggályos.

Minden idők legtöbb gyógyszerhulladéka gyűlt össze

Tavaly 341,5 tonna gyógyszerhulladékot gyűjtött össze a Recyclomed Nonprofit Kft., mondta az Economxnak Miklósi András, a cég ügyvezetője. Egy évvel korábban éppen egy tonnával kevesebb gyógyszert dobott ki a lakosság. Országszerte négyezer gyűjtődobozba lehet visszavinni a lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszereket. Tavaly csak vényköteles gyógyszerért hatszázmilliárd forintot hagytunk a patikákban.

Mikola Bálint szerint évente 100 milliárdos nagyságú összegeket dobunk ki az ablakon csak azzal, mert nem megfelelő adagban és időben szedik be az emberek a készítményeket.

Ha ezekre az anomáliákra sikerülne szakmai megoldást találni, akkor az egészségügyi kiadások csaknem tíz százalékát lehetne az ellátórendszerben hatékonyabban elkölteni.