Minden idők egyik legtöbb gyógyszerhulladékát vitte vissza a lakosság a patikákban, a bioboltokban és a benzinkutakon elhelyezett zöld gyűjtődobozokba – közölte a Napi.hu-val Miklósi András, a Recyclomed Nonprofit Kft.ügyvezető igazgatója.

Egy év alatt egy tonnával több lett

2022-ben összesen 341,5 ezer kilogramm (341,5 tonna) gyógyszerhulladékot gyűjtött össze a nonprofit cég, egy évvel korábban 340,5 ezer kilogramm (340,5 tonna) lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszert vitt el a lakosság az erre fenntartott szelektív gyűjtődobozokba.

Havonta ennyi gyógyszert dobtunk ki a gyűjtődobozokba:

  • 2022-ben: 28,4 ezer kilogramm veszélyes hulladékot adtak le;
  • 2021-ben: 28,3 ezer kilogrammot;
  • 2020-ban: 28,2 ezer kilogrammot;
  • 2019-ben: 28,3 ezer kilogrammot;
  • 2018-ban: 25,4 ezer kilogrammot - derül ki a Recyclomed Kft. adataiból.

Sok százmilliárdért váltunk ki gyógyszert

Tavaly az összesített éves gyógyszerforgalom megközelítette a 600 milliárd forintot, egy évvel korábban 569 milliárd forintért váltott ki receptköteles gyógyszereket a lakosság – közölte a Hiflylabs Zrt. a Napi.hu-val. 2022. decemberében több mint három és fél éves rekord dőlt meg, a betegek 53,5 milliárd forintot hagytak vényköteles szerekért a patikákban. Év végén főleg az influenzaszerű megbetegedések miatt jelentősen megugrott az antibiotikumok forgalma - közölte az elemző cég.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén márciusban naponta 539 ezer doboz vényköteles gyógyszert váltottak ki a patikákban, egy évvel korábban 560 ezer doboz volt a napi kiváltott mennyiség.  A koronavírus-járvány magyarországi kitörésének évében 2020. márciusában pedig napi 721 ezer doboz gyógyszert adtak ki a patikusok, ekkor volt az az időszak, amikor a lakosság betárazta magának a gyógyszereit több hónapra.

15 éve gyűjtjük a gyógyszert szelektíven

Magyarországon a nonprofit kft. adatai szerint 2008 óta van szervezett gyógyszerhulladék gyűjtés, 15 évvel ezelőtt évente a mostani mennyiség körülbelül felét 174 tonna fel nem használt pirulát adott le a lakosság.

A lakossági gyógyszerhulladékot 2022-ben is a korábban kialakított és az évek során jól bevált rendszerben gyűjtöttük

– mondta Miklósi András. Mintegy négyezer gyűjtőpontot üzemeltettek, ez a mennyiség lefedi az ország egész területét.

Az infláció miatt árat kellett emelni

A tavalyi év nem volt könnyű Recyclomed számára sem - mondta az ügyvezető. A legnagyobb problémát a termelői árak emelkedése okozta, a begyűjtött gyógyszermennyiség túlzott mértékben nem emelkedett, de az alvállalkozóik jelentős, olykor 20-30 százalékos áremelést jelentettek be, amit nekik is valamennyire le kellett követniük.

Különösen a gyűjtődobozok ára, a papír és kartonpapír ára nőtt, valamint megugrott a szállítás költsége az üzemanyagok áremelkedése miatt és a gyógyszerhulladék égetésének az ára is nőtt - sorolta az ügyvezető.

2020 és 2022 között mindössze 9 százalékos díjemelést eszközöltek, az év közbeni áremelkedéseket az általános költségeken történő takarékoskodással és a beruházások átütemezésével próbálták ellensúlyozni.

Kérdésre válaszolva Miklósi András elmondta: a Recyclomed árbevétele tavaly 274 millió forint volt, amely teljes egészében a gyógyszergyártóktól befizetett díjból származott. A gyűjtés és ártalmatlanítás közvetlen költsége 221 millió forintot tett ki. Propagandára 9,8 millió forintot költöttek, egy évvel korábban pedig 6,2 millió forintot.

Ne dobja a háztartási hulladék közé!

A háztartási hulladékba kidobott, illetve a wc-n lehúzott vagy a lefolyóba engedett gyógyszerek hatóanyagai belemosódhatnak a talajba, majd a talajvízbe és onnan visszakerülhetnek az ivóvízbe is - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Különösen veszélyesek a gyulladáscsökkentő antibiotikum-tartalmú gyógyszerek, valamint a női nemi hormonokat tartalmazó fogamzásgátlók, a fel nem használt gyógyszereket vissza lehet vinni a patikákba is.