Még decemberben kérte ki a politika (fő)tanácsadókkal kapcsolatos adatokat a minisztériumoktól a K-Monitor. A nonprofit szervezet közösségi oldalán megjegyzi, hogy a minisztérium mindössze a tanácsadók összesített számát és a bértömegüket adta ki.

A K-Monitor ugyanakkor azt állítja, hogy a politikai tanácsadók személye és pozíciója közérdekű adat, ezért az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak.

Megjegyzik, hogy 2018-ban 630 ezer forint volt a tanácsadók átlagfizetése, ami azonban mostanra egy millió fölé nőtt, így a bruttó bértömegük is 250 millióval több.

2021-ben ugyanakkor a mostaninál kevesebb, 93 tanácsadója volt a kormánynak, átlagfizetésük pedig 935 ezer forint volt. Mostanra azonban minisztériumból és tanácsadóból is több van.

K-Monitor szerint azért lenne fontos, hogy a tanácsadók személye közérdekű legyen, hogy felderíthetők legyenek az összeférhetetlenségek, valamint ugyanennek politikatudományi jelentősége is lehet.

Ők a legjobban kereső állami cégvezetők, Orbán sem vetélkedhet velük

A magyar miniszterelnök hivatalosan immár bruttó 5 millió 725 ezer forintot kap havonta fizetésként. A 24.hu kiderítette, hogy korábbi beosztottjával, Palkovics Lászlóval és a HM-cégekben utazó Trembeczki Lászlóval fizetésben így sem versenyezhet.
Bővebben--->