Nem elégedett meg a havi ötmilliós cégvezetői fizetéssel, és január óta még egy állami vállalat ügyvezetőjeként vesz föl csaknem hárommillió forintos díjazást a számos egyéb pozícióval is kitüntetett Palkovics László – számolt be róla a 24.hu.

A volt innovációs miniszter mellett más állás- és fizetéshalmozókat is találni az állami cégek élvonalában: Trembeczki László négy, a honvédelmi tárca alá tartozó céget igazgat összesen 7,8 millió forintért havonta.

Nyolc állami vállalat biztosan az engedélyezett legmagasabb bért folyósítja a vezetőjének

– derül ki a 24.hu gyűjtéséből.

A 23 ezer főt foglalkoztató Magyar Postánál és a 17 ezer dolgozót mozgató MÁV-nál is havi bruttó ötmillió forintot vihet haza a vezérigazgató, Balczó Barnabás, illetve Pafféri Zoltán. Ötmilliós alapbér jár a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt vezető Lakner Zsuzsának, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatójának, Sipos-Tompa Leventének, az MVM vezérigazgatójának, Mátrai Károlynak, valamint a Szerencsejáték Zrt. első emberének, Mager Andrea egykori tárca nélküli miniszternek is – foglalta össze a 24.hu.

A portál írása szerint ugyancsak ötmillió forintot keres az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatójaként egy másik volt miniszter, Palkovics László. Az innovációs és technológiai tárca éléről tavaly novemberben távozó politikus az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője is lett, innen is hozzájut havi 2 millió 750 ezer forinthoz. 

Ezzel minden bizonnyal a legjobban kereső állami menedzser lett, még úgy is, hogy nem tudni, a győri Széchenyi István Egyetemet működtető alapítvány kuratóriumi elnöki posztját mennyiért tölti be.

Palkovics László vezeti továbbá az alapítvány mellett létrehozott vagyonkezelő holdingot is, valamint ő a Rába Járműipari Holding Nyrt. felügyelőbizottságának az elnöke is – írta meg a 24.hu. Szerintük

pontos összeget így lehetetlen mondani, de a volt miniszter nagyjából havi bruttó tízmillió forintra tehet szert az állami cégek jóvoltából, de záró miniszteri vagyonnyilatkozatában még egy havi 900 ezer forintos kutatóprofesszori cím is szerepelt.

Hogy a védelmi ipar jól fizet, azt nem csak Palkovics példája támasztja alá, ugyanis Trembeczki László is legalább 7,8 millió forintot keres, mivel négy, a honvédelmi tárca alá tartozó cégnek is ő a vezérigazgatója:

 

  • a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HMEI) Zrt. élén négymillió;
  • a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. vezetőjeként pedig kétmillió forintra jogosult havonta;
  • a HM ArmCom Kommunikációtechnikai Zrt.;
  • és a HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai Zrt. vezetőjeként pedig 600–600 ezer forint a járandósága;
  • A HMEI Zrt.-ben emellett igazgatósági tagként is kap 600 ezer forintot havonta.

 

Közel ötmillió forintot kap még a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és az Eximbank feje is: az előbbit  Szabó István Attila 4,9 millió, az utóbbit Kisgergely Kornél havi 4,8 millió forint fejében igazgatja.

Orbán Viktor jelenleg bruttó 5 millió 725 ezer forintot kap havonta, vagyis immáron többet, mint az állami cégek csúcsvezetői, noha Palkovics Lászlóval és Trembeczki Lászlóval így sem vetélkedhet – állapította meg a 24.hu