A Michelin Guide francia étteremkalauz csütörtök esti budapesti díjátadóján további részleteket is ismertettek a magyar gasztronómia sikereiről.

A díjazott éttermek a következőek:

Kétcsillagosok (megtartott minősítés):

  • Platán - Tata
  • Stand - Budapest

Egycsillagosok (új díjazottak):

  • 42 - Esztergom
  • BABEL - Budapest
  • Borkonyha Winekitchen - Budapest
  • Costes - Budapest
  • Essencia - Budapest
  • Pajta - Őriszentpéter
  • Rumour - Budapest
  • Salt-– Budapest

A fenntarthatóságért járó Michelin Zöld Csillagot idén az őriszentpéteri Pajta kapta, az év nyitása pedig Gerák Máté Padi nevű rátkai étterme lett, amely felkerült a Selected Restaurants válogatásba.

A legjobb szervizért járó díjat az UMO Budapest nyerte el, a legjobb fiatal séf Pallag Dávid (Rutin, Budaörs) lett, míg a legjobb sommelier Varga Norbert (Stand, Budapest) lett.

A Bib Gourmand kiemelkedő ár-érték arányú ajánlását a budapesti Cabrio étterem és a 94’ Konyha & Bar kapta.

Összesen Magyarországon jelenleg:

  • 2 kétcsillagos étterem,
  • 8 egycsillagos étterem,
  • 6 Michelin Zöld Csillag,
  • 13 Bib Gourmand-díjas,
  • 55 Michelin által ajánlott étterem van.

Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium ((NGM) közigazgatási államtitkára az ünnepélyes díjátadón hangsúlyozta, hogy Magyarország turizmusa történelmi csúcsra ért: tavaly minden korábbinál több vendéget fogadtunk, és a hazai vendégforgalom növekedése az EU-átlag háromszorosával bővült. Hozzátette: a nemzetközi és belföldi vendégeink ma már nemcsak látnivalókat keresnek, hanem autentikus élményeket:,akár egy vacsorát, amelyre egy életen át emlékeznek, egy ízes falatot, amelyben a magyar föld kincsei, a magyar szakemberek munkája és újítókedve testesül meg.

Csendes Olivér, a Visit Hungary igazgatója pedig arról beszélt, hogy a teljesítmények mögött rengeteg munka, odaadás és kreativitás áll. Az értékelés alapjául az alapanyagok minősége, a technikai tudás, a séf személyiségének megjelenése az ételekben és az ízek harmóniája szolgál.