„Írásbeli kérdését feljelentésként értékelem, és azt elbírálás céljából a BRFK V. Kerületi Rendőrkapitányságának küldtem meg” – Ezt válaszolta az eltűnt Fudan alapítvánnyal kapcsolatban Polt Péter legfőbb ügyész egy képviselői írásbeli kérdésre. Nemcsak a kínai egyetem vált elérhetetlen távolságba, hanem a működésért felelős, 14 milliárd forintnyi közpénzből kistafírozott Alapítvány is.

Vadai Ágnes (DK) a Polt Péternek írt levelében felidézte, sajtóhírek szerint „eltűnt a székhelyéről a kormányzati százmilliókkal feltöltött Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány. Korábban a Márvány utcában volt az alapítvány székhelye, de a recepción nem tudnak semmit az alapítványról.”

„Korábban a RTL Híradó is próbálkozott a kapcsolatfelvétellel, de az alapítványnak a telefonszáma sem él. A Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány tavalyi beszámolója szerint azonban közben rendesen költenek fizetésekre, erre a célra tavaly 123 millió forint ment el. A főigazgató bére havi bruttó 2,1 millió forint, az öt kuratóriumi tagnak havi 811 ezer forintot, a felügyelőbizottsági tagoknak havi 740 ezer forintot fizetnek” - olvashatta az összefoglalót Polt Péter. 

Az ügyészség szerint mi történt a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvánnyal?

– tette fel a kérdést az ellenzéki képviselő. 

Az nem derült ki, hogy mi a legfőbb ügyész véleménye, de az sokat mondó, hogy tovább küldte azt a rendőrségnek. 

A Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány fő feladata a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának fenntartása lenne, ám az nemhogy nem működik, de a jövője tavasz óta még kétségesebb, hiszen a kormány szerint a Fudan Egyetem egyelőre a beruházási stop áldozata lett, emiatt pedig a fenntartó alapítvány életben tartásának indokoltsága is megkérdőjeleződhetett. Ugyanakkor – legkésőbb az idei Tusnádfürdői Szabadegyetem óta bizonyosan tudható – a Kína-kapcsolat fontos szerepet tölt be az Orbán-kormány számára, így nem valószínű, hogy az egyetemről végérvényesen lemondana a kormányzat.