békéltető testületek januártól alávetési nyilatkozat nélkül is kötelezést tartalmazó határozatot hozhatnak a vállalkozásokkal szemben, ha a fogyasztó kérelme megalapozott és nem haladja meg a 200 ezer forintos kárigényt.

2023. december 31-ig, amelyik vállalkozás akarta, megtehette, hogy a fogyasztói panaszt annak érdemi vizsgálata nélkül sablon válasszal utasította el. Okkal számíthatott arra, hogy pár-tízezer forintos ügyekben a fogyasztónak nem fogja megérni plusz költségeket vállalva ügyvédhez fordulni és fizetési meghagyásos eljárást indítani.

A mai naptól fordult a kocka, mert a fogyasztó igényének automatikus – és megalapozatlan – visszautasítása már nem a vállalkozás malmára hajtja a vizet.

Tanári béremelés

A kormány döntése szerint 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok átlagbére mától, a pályakezdő

gyakornokok fizetése pedig a 2023-as 400 ezer forintos illetményhez képest 528 ezer forintra emelkedik. A tárca ugyanakkor nem tért ki arra, hogy bruttó vagy nettó összegekről van-e szó. A fent leírt összegnél egyetlen pedagógus sem kereshet kevesebbet.

A rendelkezés szerint az emelt bérek februári kifizetése az állami, egyházi és a magánintézmények fenntartói számára is biztosított lesz

 Az új bérsávok szerint egy pedagógus fizetése nem lehet kevesebb:

  1.  Pedagógus I. besorolás esetén 538 ezer forintnál,
  2. Pedagógus II. kategóriában 555 ezer forintnál,
  3. Mesterpedagógusnál 630 ezer forintnál,
  4. Kutatótanár esetén pedig 750 ezer forintnál.

Kutak és szabályok

Megszűnik a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítésekor jelenleg szükséges bejelentési kötelezettség és engedélyeztetésre sem lesz szükség a mai naptól. Ez azt jelenti, hogy nem lesz szükség engedélyeztetési eljárásra és nem kell bejelenteni azokat az új, vagy már meglévő kutakat, amelyek

- mélysége nem haladja meg az 50 métert;
- nem érintik az első vízzáró réteget;
- háztartási és mezőgazdasági használatra szolgálnak;
- és vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen találhatók.

A 2024-től életbe lépő könnyítés azokra is vonatkozik, akik új kutat létesítenének, és azokra is, akik korábban engedély nélküli, vagy a kiadott engedélytől eltérő kutat üzemeltetnek.

A NAV feketelistái eltűnnek

A NAV feketelistái majdhogynem eltűnnek, csak a 100 millió forintot meghaladó adóhiánnyal rendelkező vállalkozási tevékenységet végző természetes személyek, jogi személyek és egyéb szervezetek adatait teheti közzé az állami adó- és vámhatóság.

Kevesebb áfa a túró rudira

Bár a címben azt írtuk, hogy ezek a változások jelentős hatással lesznek életünkre, a túró rudi valahogy mégis bekerült összeállításunkba. A kormány módosítja az áfatörvény azon mellékletét is, amely felsorolja a 18 százalékos kedvezményes áfa-kulccsal adózó termékeket.

Konkrétan az szerepel ebben a részben, hogy a desszert jellegű sajtkészítmény áfakulcsa 27 százalékról 18 százalékra csökken januártól. Ebbe pedig  beleesik a túró rudi, így az ország csendesen kérődzhetetttúró rudi áfáján.

Ez azt jelenti, hogy egy ma 1 000 forintos termék ára 930 forintra csökken a boltokban.

Több műanyag szemét lesz az óceánban, mint hal?

Az eredeti tervek szerint január elsejétől minden visszaváltási jelöléssel ellátott üveg, fém és műanyag palackos italtermék csomagolása visszaváltható lett volna.

Ezen csomagolások értékesítésekor 50 forint visszaváltási díjat kell felszámítani, amit a fogyasztó a palack visszaváltása esetén kapott volna vissza. Az új rendszer előnye, hogy motiválja a fogyasztót arra, hogy visszavigye azokat az üveg, fém és műanyagpalackokat, amelyek jelentős része korábban hulladékká vált. Az EU szabályozás előírja, hogy 2029-re 90 százaléknak kell lennie a PET-palackok visszagyűjtési arányának.

Ám miként arról az Economx is beszámolt, január 1. helyett július 1-től lett kötelező a gyártóknak a visszaváltáshoz szükséges kódot a PET-palackokon, az alumíniumdobozokon és az üvegpalackokon feltüntetni. A korábbi köztársasági elnök, Áder János szerint a gyártók lobbi tevékenysége miatt csúszik a rendszer bevezetése, vagyis csak az év második felétől lép életbe a kötelezés.

Arról is írtunk, hogy naponta 1,2 millió műanyag palackot forgalmaznak a világban, s ha ez a tendencia folytatódik, 2050-re több műanyag szemét lesz az óceánokban, mint amennyi hal.

Elektronikus ingatlanvásárlás: törvény a derült égből

Minden előzetes tájékoztatást elegáns nagyvonalúsággal mellőzve született meg az a pazar törvény, amely társadalom széles rétege számára szükségessé teszi az elektronikus aláírás használatát ingatlanügyekben. Az új ingatlan-nyilvántartási törvény, illetve annak végrehajtási rendelete előírta, hogy a tulajdonjog bejegyzési engedélyt 2024. február 1. napjától egy arra rendszeresített űrlapon kell létrehozni, amelyet elektronikus aláírás elhelyezésével vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés (AVDH) szolgáltatással kell hitelesíteni.

Ez annyit jelent, hogy az elektronikus aláírásról, illetve Ügyfélkapu hozzáférésről az ügyfélnek kell gondoskodnia.

Ha az ügyfélnek se elektronikus aláírása, se Ügyfélkapu hozzáférése nincs vagy a belépési azonosítóit elfelejtette és a problémát a szerződéskötést megelőzően nem orvosolta, akkor nem tudja majd aláírni a bejegyzési engedély űrlapját és emiatt az ügylet meghiúsulhat.

Aztán a jogalkotó rájött, hogy bakot lőtt, a lakosság erre még nincs felkészülve, ezért a dátum előbb július elsejére módosult, majd egy jogalkotói huszárvágással 2024. október elsejére.

Digitális állampolgárság

2024. szeptember 1-től jön az eAláírás, amiről sajnos még szintén nem sokat tudni, csak annyit, hogy mobilon fog működni és átmenet nélkül felváltja az azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatást (valamint átmenettel a személyi igazolványhoz igényelhető minősített elektronikus aláírást is).

Ezzel csak az a probléma, hogy jelenleg minden elektronikus ügyintézési szolgáltatás az avdh hitelesítésre van felépítve, így kérdés, hogy ezt hogyan tudja a kormány (és minden csatlakozott szolgáltatás) egy éjszaka alatt lecserélni.

És persze az is kérdés, hogy a felhasználók/ügyfelek milyen gyorsan tudnak átállni a keretalkalmazáson belül elérhető eAláírás használatára, amihez előbb egy személyes jelenléttel történő azonosítás és ügyfélregisztráció is szükséges.

Pótszabadság: kedvező változás gyermekes munkavállalóknak

A Munkástanácsok Országos Szövetségének javaslatát – miután azt kormánypárti képviselők beterjesztették – az Országgyűlés hatalmas többséggel, 133 igen szavazattal (82%) fogadta el. Ennek köszönhetően január elsejétől a versenyszférában és a közszféra területein is a foglalkoztatott lesz jogosult meghatározni a gyermekek után járó pótszabadság igénybevételének időpontját.

A gyermekes munkavállalók az őket megillető szabadságból 7 munkanapon túl – a gyermekek számától függően – további 2, 4 vagy 7 munkanap kiadásáról „rendelkezhetnek” szabadon a jövőben. Ez azért is bír kiemelt jelentőséggel, mert a gyermekek után járó pótszabadság évente jár a munkavállalók részére, így a módosítás évről évre segíti a munka és magánélet közötti egyensúly fenntartását és ennek eredményeként hozzájárul a gyermeknevelés elősegítéséhez.

Pofon az autósoknak

Az Economx is foglalkozott vele több ízben, hogy január 1-től 41 forinttal emelkednek az üzemanyagárak.

Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét. Az uniós minimumkövetelmények értelmében a benzin esetében 0,359 euró, a gázolajnál 0,33 euró literenként a vonatkozó adó mértéke, a nem euróval fizető uniós tagországok esetében pedig ehhez a szinthez kell korrigálni az adott devizában kifejezett jövedéki adót.

Ebből következik, hogy ha az adott ország pénze gyengül az euróval szemben, akkor az euróban számolt adóteher alá csökkenhet a forintban jegyzett jövedéki adó.

Pontosan ez a dinamika zajlott le, és a forint gyengeülése ahhoz vezetett, hogy az uniós minimumszint alá esett a magyar jövedéki adó, A jelenlegi információk szerint a mai naptól 20, január 15-től további 21 forinttal emelkedik az üzemanyagár literenként.

Magyar matrica, osztrák matrica

Az éves országos matrica 49 190 forintról 57 260 forintra drágul a személygépkocsisok részére, az éves megyei sztrádamatricák pedig 6660 forintba kerülnek, ez tavaly még csak 5720 forint volt.

Az Economx megnézte, mi a helyzet nyugati szomszédunknál. Ausztriában 2024-től az egynapos matricáért 8,60 eurót, azaz nagyjából 3260 forintot kérnek el. Az éves matrica ára 2024-ben nem változik, 96,40 eurót (36 500 forintot) kell fizetni érte.

Indul az eÁFA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2024-ben elindítja az elektronikus áfarendszert, az eÁFA-t az áfabevallások elektronikus összeállításának és benyújtásának támogatására. 2024-től az áfabevallásokat háromféleképpen lehet majd benyújtani az adóhatósághoz.

A szakértők szerint az első opció továbbra is a már évek óta bevált megoldás marad: az ÁNYK nyomtatványon történő bevallás. Az ÁNYK alapját képező technológia azonban a várakozások szerint nem marad sokáig velünk, az eÁfa felfutásával párhuzamosan várhatóan a későbbiekben ki fogják vezetni (ennek pontos dátuma nem ismert jelenleg).

A második opció az eÁfa felületen az adózó által szerkesztett és benyújtott bevallás lesz. Ez a megoldás sem jelent majd tehát a NAV által kiajánlott, „kész” bevallást, azáfabevallás benyújtásához egy sor adózói döntésre, nyilatkozatra is szükség van, ezt az eÁfával sem lehet majd megspórolni.

A harmadik opció az M2M eÁfa rendszerének használata, lényege, hogy ennek keretében az adózónak a NAV által elvárt adatstruktúrában kell az áfaanalitikáját feltölteni és jóváhagyni áfabevallás jogcímén.

Módosul a cégtörvény

Módosul a cégtörvény, amely ezzel a finanszírozók régi igényét teljesíti. Egyrészt feltüntethetővé válik az üzletrészt terhelő elidegenítési és terhelési tilalom, másrészt az üzletrészt terhelő jelzálog bejegyzése esetén feltüntetésre kerül a zálogjoggal biztosított követelés összege is.