Az economx korábban beszámolt róla, hogy az elektronikus ingatlan nyilvántartási rendszer általános indulási időpontja 2024. február 1-ről július 1-jére módosul.

Halmos Tamás, a Niveus Legal Halmos és Jánosi Ügyvédi Iroda irodavezető partnere elmondta: az elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer (E-ING) bevezetésével kötelezővé válik az elektronikus aláírás használata az ingatlan tulajdonjogának átruházásakor. Vagyis az ingatlanok adásvételekor. 

A jogszabály arról is rendelkezett, hogy a tulajdonjog átruházásához szükséges bejegyzési engedélyt elektronikus űrlapon kell létrehozni, amelyet minősített vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírás elhelyezésével, vagy AVDH szolgáltatással kell hitelesíteni.

Meghiúsulhat az ügylet

Abban az esetben tehát, ha az ügyfél az adásvételi szerződés aláírásakor nem rendelkezik az elektronikus aláírási megoldások valamelyikével, nem fogja tudni aláírni a bejegyzési engedélyt, ezáltal az ügylet meghiúsulhat.

Az elmúlt napokban fontos tájékoztatást kaptak a hazai ügyvédek a Magyar Ügyvédi Kamarától az E-ING rendszer bevezetésével kapcsolatban, aminek értelmében reális esély mutatkozik arra, hogy az általános indulási időpontját a jogalkotó 2024. február 1-ről közel fél évvel későbbre, 2024. július 1-re halassza.

A halasztás eredményeképp az elektronikus aláírások alkalmazása is csak a módosított bevezetési időponttól válna kötelezővé az ingatlan adásvételt bonyolító felek számára.

A várható halasztás nem csak a lakosság, hanem az ingatlan-átruházási ügyletek során eljáró ügyvédek, kamarai jogtanácsosok, közjegyzők és egyéb szakmai szereplők számára is kedvező hír.

Ez azért kedvező, ugyanis egyelőre még nem elérhetők a szakmai nyilvánosság részére az E-ING rendszer működésével kapcsolatos technikai információk, részletes szakmai anyagok, valamint a jogi képviselők eljárási jogosultságával kapcsolatos személyi és tárgyi feltételek, amelyek kellő időben történő megismerése és részletes tanulmányozása elengedhetetlen a rendszer zökkenőmentes indulásához.

Fontos hangsúlyozni, hogy az E-ING rendszer bevezetésének elhalasztása még nem kapott hivatalos megerősítést a jogalkotó részéről, egyelőre tehát csak értesülésről beszélhetünk.

Egyhangú azonban a szakmai álláspont arról, hogy amennyiben nem kezdődik meg a felkészüléshez szükséges anyagok közzététele és a lakosság tájékoztatása a közelgő, nagy horderejű változásokról, akkor nyomos indoka áll fenn annak, hogy a jogalkotó elhalassza az E- ING rendszer nyilvántartás bevezetését. 

 

Irdatlanul elszálltak az ingatlanárak, a II. kerületben már több mint 2,5 millió a négyzetméterár

A felduzzadt árak miatt egyre kisebb a kereslet az újépítésű ingatlanok iránt, így a kivitelezők mindenféle extrákkal próbálják behúzni a vevőket. Bővebben --->