A mostani javaslat megalapozza az adócsökkentés költségvetését, amit az előző nap terjesztett be a kormány. Az ismert részleteken túl - az szja 15 százalékra való csökkenése, a kétgyermekesek adókedvezményének növelése, a sertés-áfa 5 százalékra való csökkentése - néhány új dolgot is tartalmaz Tállai elmondása szerint. Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése csak első lépés, ezt követően további áfacsökkentések is napirendre kerülhetnek a következő években, ha kedvezőek a tapasztalatok - jelezte az államtitkár.

Csökken a bankadó mértéke az EBRD-vel kötött megállapodás jegyében: a mérlegfőösszegének 0,53 százalékról, 0,31 százalékára csökken az adó - ami 60 milliárdos tehercsökkenést jelent. A kormány azt várja el, hogy a bankok a hitelezési aktivitásukat növeljék.

A reklámadó nem kerül bele az adócsomagba, ezt külön törvényként terjesztik be a következő napokban.

Lehetőség lesz arra, hogy az önkormányzatok mentesítsék a háziorvosokat az iparűzési adó fizetése alól, de ehhez minden önkormányzat egyedi döntése szükséges.

Újdonság, hogy a társasági adóban létrejön a növekedési adóhitel intézménye: amely cég jelentősen - ötszörösére növeli - nyereségét - számukra nyereségadót nem kell azonnal, hanem lehet elnyújtva fizetni adót. A logika szerint így további növekedésre fordíthatja a cég a adófizetést.

A javaslat szerint ha a jövőben új közmű épül, akkor közműadót az üzembe helyezést követő hatodik évben kell először  fizetni. Az internetszolgáltatók esetében a vezetékcsere estén is igénybe lehet venni az ötéves adókedvezményt.