Beszélni kell a halálról! – Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke
Beszélni kell a halálról! – Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke

Beszélni kell a halálról! – Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke

Továbbra is teljes tabu a halál és a temetkezés Magyarországon – többek között ez is az oka annak, hogy a legtöbb család nem tudja, pontosan milyen teendők vannak egy hozzátartozó halála esetén. Részben az információhiány is az oka annak, hogy egyre többen viszik haza a hamvasztás után az urnákat – mondta el a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke, Palkovics Katalin az Economx podcastjában. Most az öt legnagyobb szolgáltató kampányt indított a felelős urnaelhelyezésért.
Gáll Csongor, 2023. november 3. Fotó: Economx / Economx.hu - Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke az Economx stúdiójában

Palkovics Katalin az Economx podcastjában arról beszélt, hogy rendkívül kevesen vannak tisztában azzal, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak arra, akik otthon szeretnék tárolni szerettük hamvait.

Az első és legfontosabb a méltó elhelyezés.

Nem lehet elzárva, a kamrában, vagy a pincében tárolni az urnákat. Hasonlóképpen fontos, hogy biztosítani kell a kegyeleti jog gyakorlását a hozzátartozóknak, barátoknak és mindenkinek, aki az elhunytra emlékezni szeretne. Nekik szabad bejárást kell biztosítani előre egyeztetett időpontban az urnához.

Az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult a gyászfolyamat, ezáltal a temetések szervezése is – osztotta meg tapasztalatait Palkovics Katalin. A szakember 30 év tapasztalatával azt látja, hogy

laposodnak az emberi kapcsolatok, ezáltal az utolsó földi út megszervezése is inkább nyűg, mint a gyászfolyamat része.

Egyre ritkábban érvényesül az öngondoskodás, azaz az emberek nem tesznek félre a saját temetésükre, ami nehéz helyzetbe hozhatja azokat a családokat, akik nem rendelkeznek tartalékokkal. Ennél is komolyabb gond, hogy nem számolunk az elmúlással, és beszélünk róla családon belül, így sokszor esetleges, hogy milyen körülmények között zajlik a búcsúztatás.

Ahogyan minden szolgáltatás, a temetések költsége is emelkedik, ráadásul sok tétel mutat nagy eltérést a különböző régiókban, de nagyban függ a végösszeg az egyedi igényektől is. 

Palkovics Katalin szerint ahhoz, hogy a hozzátartozók hozzáállása érdemben változzon, elsősorban a szakmailag korrekt információkat kell eljuttatni minél több emberhez, valamint törekedni kell arra, hogy a halált és azt követő eseményeket ne kezeljük tabuként.

Nem érdemes meghalni sem: túl sok költséggel jár

Január óta meredeken emelkedtek a temetkezés árai. A két évvel ezelőtti helyzethez viszonyítva 40 százalékkal nőttek a költségek az infláció és a dráguló rezsi miatt. Bővebben >>>

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Beszélni kell a halálról! – Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke

Továbbra is teljes tabu a halál és a temetkezés Magyarországon – többek között ez is az oka annak, hogy a legtöbb család nem tudja, pontosan milyen teendők vannak egy hozzátartozó...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.