A temetési költségek emelkedése az elmúlt években jelentős terhet ró a magyar családokra – közölte az Ökumenikus Egyház. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint szeptemberben átlagosan egy koporsós temetés ára 409 700 forint volt Magyarországon, ebbe beletartozik a sírásás, a ravatalozás, a temetés levezetése, a gyászkocsi és egyéb költségek is. A hamvasztásoknál pedig 293 940 forintos átlagárat mutatott ki a KSH.

A Pénzcentrum 2023-as adatai alapján az elmúlt öt évben a temetési költségek mintegy 60 százalékkal nőttek, ami azt eredményezi, hogy öt családból négy az olcsóbb urnás temetést választja.

Nincs szükség kormányzati intézkedésekre ezen a területen, és a szociális temetés bevezetése sem lenne célravezető


– mondta el az Indexnek Gerencsér Balázs, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke.

költségek emelkedése miatt számos esetben a gyászolók kénytelenek személyi hitelből megoldani a búcsúztatásokat, de az is komoly problémát okoz, hogy hamvasztás esetén a rokonok egyre nagyobb arányban viszik haza az elhunytak urnáját, azaz nem váltanak ki végső nyughelyet számukra.

Az OTEI elnöke hozzátette, hogy köztemetések most is vannak, az önkormányzatok kötelesek közköltségen eltemetni azokat az elhunytakat, akiknél a család nem tudja a temetés költségét fedezni. Ma Magyarországon nincsen arról szó, hogy a rászorulókat ne temetnék el. Elmondása szerint kormányzati intézkedésekre ezen a téren nincsen szükség.

Nem érdemes meghalni sem: túl sok költséggel jár

Január óta meredeken emelkedtek a temetkezés árai. A két évvel ezelőtti helyzethez viszonyítva 40 százalékkal nőttek a költségek az infláció és a dráguló rezsi miatt. Bővebben >>>

Különböző problémákba futhatnak a temetés szervezésénél 

gyászoló családok gyakran találkoznak azzal a kihívással, hogy nem tudják, milyen szertartási lehetőségeik vannak, ha a család vagy az elhunyt nem tartozik egy adott felekezethez. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha a családtagok különböző vallási hátterűek, és nem tudják eldönteni, melyik egyház képviselője vezesse a ceremóniát – írta a Pénzcentrum

Ebben az esetben az ökumenikus szertartás lehet a megoldás, mely a közös emlékek és az élet ünneplésére fókuszál. A temetőlelkész ezen az alkalmon segít a gyászolóknak a hitük megtalálásában. Az ökumenikus szertartás során nem számít, melyik felekezethez tartozott az elhunyt vagy mennyire volt vallásos. A lelkész a családtól kapott személyes történetekkel teszi személyessé a búcsúztatást.