A koporsós temetés csaknem 10 százalékkal, a hamvasztás pedig több mint 11 százalékkal drágult 2019 óta. Egy sírhelyet 25 évre, míg egy urna helyét 10 évre kell megvásárolni. Nagy a különbség a budapesti és a vidéki temetők árazásában.

A legfrekventáltabb, Farkasréti temetőben sokszor 500 ezer, de akár 1 millió forintba is kerül egy sírhely. Ehhez jön még a sírkő és a koporsó ára. Az ATV Híradójának egy kőfaragó elmondta, a bérek és energiaárak miatt kénytelen volt 30-40 százalékkal megemelni az árakat. Így 550 ezer forinttól indul egy egyszemélyes márvány sírkő.

Vidéken olcsóbb a temetés

A szolgáltatások árai is növekedtek, a kellékeink is, az előállított termékek is, ennek nagyon nagy befolyásoló tényezője a kialakult energiagazdaság, meg a tavalyi év válsága, illetve folyamatosan nőnek a bérek is és nálunk a mi munkánk sz abszolút emberhez kötött

– fogalmazott Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke. Hozzátette, az utóbbi időben a hamvasztásos temetés gyakoribbá vált, sőt van, aki urnahelyet sem vesz már.

Palkovics Katalin szerint az a tendencia is egyre gyakoribb, hogy az urnát hazaviszik magukkal az emberek vagy elszórják máshol a hamvakat.

A halottak otthona többe kerülhet, mint az élőké, Feng Shui és légkondi is jár hozzá

A túlvilági életre való befektetés nem tűnik túl rossznak, egy cipősdoboznál nem sokkal nagyobb helyért 53 ezer dollártól kezdődően lehet fizetni a világ legdrágább ingatlanpiacáról híres városban. Bővebben >>>