Frittmann János: Csődbe juthat a borászatok jelentős része
Frittmann János: Csődbe juthat a borászatok jelentős része

Frittmann János: Csődbe juthat a borászatok jelentős része

A hulladékgazdálkodási szabályozással nem az az elsődleges probléma, hogy jelenlegi formájában egészen biztosan betarthatatlan, a gondot sokkal inkább az okozza, hogy ha nem sikerül finomítani a szabályokat, akkor az a kis borászatok végét jelenti – figyelmeztetett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.
Gáll Csongor, 2023. november 14. Fotó: Economx / Economx.hu

Frittmann János szerint érthetetlen, hogy miért nem vették figyelembe a borászati termékek, ezáltal a komplett ágazat sajátosságait és miért csak utólag ültek tárgyalóasztalhoz a szakmai képviselőivel a döntéshozók. A szakmai szervezet egyértelmű kritikákat fogalmazott meg a jelenlegi szabályozással kapcsolatban és ugyan a visszajelzéseiket nyitottan fogadták, ugyanakkor korántsem lehetnek biztosak abban, hogy idejében finomítanak a szabályozáson.

 

 

betétdíj rendszer érdekessége továbbá az is, hogy el kalap alá veszi az általánosságban nagyobb környezetkárosító hatással rendelkező PET palackokat és az üveget, sőt bizonyos szempontból még előnyben is részesíti a műanyagot, világított rá Frittmann János, aki szerint

a szabályozás hatására egyes termékek csomagolása kényszerűségből megváltozhat, ami komoly presztízsveszteséget eredményezne.

Az ágazat a szabályozástól függetlenül is komoly gazdasági nehézségekkel küzd. Évek óta csökken a termőterületek, a borászatok száma, valamint a fogyasztás mértéke is csökkenő trendet mutat. 

 

 

 

Üvegvisszaváltási kisokos: nehéz helyzetbe kerülhet közel 800 ezer magyar

A jövő évtől itthon is bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert, amelynek értelmében 50 forintos betétdíjat kell fizetni. Összefoglaltunk mindent, amit tudni érdemes az új szabályról. Mutatjuk, hogy melyik boltokban fog működni a rendszer. Az ezer fős lakosság alatti településeken élőknek valószínűleg meg sem éri leadni a palackokat. >>>

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Frittmann János: Csődbe juthat a borászatok jelentős része

A hulladékgazdálkodási szabályozással nem az az elsődleges probléma, hogy jelenlegi formájában egészen biztosan betarthatatlan, a gondot sokkal inkább az okozza, hogy ha nem sikerül...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.