Nem csak a gyermeket vállaló családok kapják a támogatást
Nem csak a gyermeket vállaló családok kapják a támogatást

Nem csak a gyermeket vállaló családok kapják a támogatást

Az elmúlt fél év inflációja nem haladta meg a havi 0,2 százalékot, így joggal várható, hogy 2024 tavaszára 5 százalék alatt maradjon tartósan a pénzromlás üteme - erről is beszélt az Economx.hu podcastjában Sebestyén Géza közgazdász. Az MCC gazdaságpolitikai műhelyének vezetője szerint a lakosság így járt jobban, hiszen a drágulás mindenképpen bekövetkezett volna, ugyanakkor a gazdasági kabinet elment a falig: minden szabályozó intézkedést tartottak, ameddig a gazdasági lehetőségek engedték.
Gáll Csongor, 2023. december 12. Fotó: Economx / Economx.hu

A látszat ellenére ugyanakkor Sebestyén Géza szerint nem volt kiemelkedő a magyar infláció, csak más volt a stratégiai ütemezése, mint az uniós országok többségében. 

A kormány időt nyert azzal, hogy csak az energiaárak drámai elszabadulása után közel fél évvel engedte el a rezsiárakat,

ugyanakkor az ekkor tapasztalt drágulás, valamint az üzemanyag ársapkájának megszüntetése együtt okozott komoly inflációs nyomást.

Az inflációs nyomás Magyarország földrajzi helyzetéből adódóan sem volt kicsi, ráadásul az előző évi aszály komoly élelmiszerár emelkedést okozott, és nagy volt hazánk import igénye is, amelyet a háborús területté vált Ukrajna – a korábbi gyakorlattal ellentétben – nem tudott kiszolgálni, így csak drágább alternatívák maradtak.

Sebestyén Géza arról beszélt, hogy 2022 szeptemberéig nem érezték meg érdemben az inflációs hatást a magyarok, akkor viszont az átlagfogyasztás felett fogyasztók komoly emelést tapasztaltak, illetve

a társadalom alapvetően is magasabb inflációt érzékel, mint amit a statisztika mutat,

hiszen jellemzően olyan termékek és szolgáltatások drágulnak, amiről nem lehet lemondani.

A Corvinus Egyetem docense szerint a hosszútávú gazdaságpolitika helyes irányát az támasztja alá többek között, hogy egyértelmű siker a magyar családtámogatás, ami amellett, hogy stratégiai fontosságú a kormány számára, de kézzelfogható gazdasági haszna is van, hiszen a most megszülető gyermekek fogják megtermelni szüleik generációjának a nyugdíját.

Éppen ezért jogtalan kritika, hogy kizárólag a gyermeket vállaló családok kapnak támogatást,

hiszen ez nem elvi kérdés, sokkal inkább gazdasági racionalitás. A családi pótlék emelése ugyanakkor véleménye szerint az elmúlt 13 évben bevezetett támogatások miatt indokolatlan, akár kivezethető is lenne.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Nem csak a gyermeket vállaló családok kapják a támogatást

Az elmúlt fél év inflációja nem haladta meg a havi 0,2 százalékot, így joggal várható, hogy 2024 tavaszára 5 százalék alatt maradjon tartósan a pénzromlás üteme - erről is beszélt...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.