Amíg szerda este 283,5 forintot ért egy euró, addig csütörtök délelőtt tíz órakor már 284,5-öt. Egy dollár ekkor 226,6, egy angol font 358,9, a japán jen 2,8836, míg a svájci frank 236,9 forintot ért. Az euró-dollárral a tegnapihoz képest szinte változatlan árfolyamon 1,2550-en kereskedtek.

A forint gyengülése mögött belső és külső okok is megtalálhatóak - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Földi Balázs, a Commerzbank treasury üzletágának vezetője. Szerinte még érezteti a hatását a keddi kamatvágás, a piac ugyanis feltette magának a kérdést, hogy ez egy kamatvágási periódus kezdete, és várható-e még újabb csökkentés az IMF megállapodás előtt. Amennyiben igen lesz a válasz, úgy Földi szerint tovább eshet a forint árfolyama, így egyértelmű, hogy a piac szerint elhamarkodott lépés volt a kamatvágás a jegybank részéről. Az eséshez szerinte az is hozzájárulhatott, hogy augusztusban "kegyelmi állapot volt, amikor a piac a homokba dugta a fejét", és mindenki bízott Mario Draghi-ban, aki megígérte, hogy minden lehetséges eszközzel fellép az ECB a gazdaság felpörgetése érdekében.

A gyengüléshez hozzájárulhatott az is, hogy a nemzetközi frontokról is rossz hírek érkeztek, esnek az ázsiai és európai tőzsdék is, ami az mutatja, hogy továbbra is kicsi a kockázatvállalási hajlam. Kérdés, hogy a hétvégén az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezére, Ben Bernanke bejelent-e új, gazdaságélénkítő lépéseket, de árgus szemekkel várja a piac a jövő heti Európai Központi Banki kamatdöntést, illetve azt, hogy a német alkotmánybíróság hogyan dönt az európai mentőcsomaggal kapcsolatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!