A kedden nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumok szerint Changpeng Zhao, a Binance, a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéjének alapítója beleegyezett abba, hogy bűnösnek vallja magát a pénzmosással kapcsolatos jogsértésekben .

Ez a beismerés mondhatni elképesztő csapást mért a globális kriptoipar legerősebb és legbefolyásosabb alakjára.

írja cikkében a The New York Times. 

A Seattle-i szövetségi bírósághoz benyújtott dokumentumok szerint a Binance vállalat maga is beleegyezett abba, hogy bűnösnek vallja magát, és

4,3 milliárd dollár pénzbírságot és visszatérítést is fizet a megkárosított ügyfeleknek.

A november 20-i keltezésű bírósági iratok szerint a szövetségi ügyészek már november 14-én benyújtották a büntetőjogi vádemelési iratokat mind a Binance, mind Zhao ellen.

Zhao-t másokkal együtt a banktitok törvény megsértésével vádolják, mivel nem hozott létre hatékony pénzmosás elleni programot, és megszegte az amerikai gazdasági szankciókat – áll az Igazságügyi Minisztérium közleményében. Három vádat hoztak nyilvánosságra az ügyben:

  • engedély nélküli pénzátutalási tevékenység működtetése,
  • a nemzetközi rendkívüli gazdasági hatalomról szóló törvény megsértése
  • és összeesküvés.

A vádak azután merültek fel – emlékeztet a CNBC – , hogy az év elején az amerikai tőzsdefelügyelet és a határidős árutőzsdei kereskedési bizottság polgári pereket indított. A Binance-nál komoly ellenőrzés kezdődött, mivel a különböző joghatóságok tisztviselői aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy agresszív módon, megfelelő engedély nélkül működik bizonyos piacokon, és állítólag illegális tevékenységekben, például pénzmosásban és értékpapírcsalásban is közreműködik. Júniusban a SEC átfogó pert indított a Binance ellen, azt állítva, hogy illegális értékpapírtőzsdét működtet és rosszul kezeli az ügyfelek pénzeszközeit. Hasonló vádakkal illették a rivális tőzsdéket, a Coinbase-t és a Kraken-t is. 2021-ben az Egyesült Királyság pénzügyi hatósága megtiltotta a Binance brit egységének működését az országban, mivel az nem felelt meg a szabályozási követelményeknek. A CFTC azt is állította, hogy a Binance, Zhao és Samuel Lim korábbi vezető illegális tőzsdét működtetett, és megsértette az árutőzsdei törvényt.

A viszonylag fiatal és gyorsan növekvő kriptográfiai világ számára a keddi fejlemény óriási óriási sokkot jelentett, tekintettel a Binance globális hatáskörére és Zhao kiemelkedő szerepére az iparágban. Nem egyszer elődfordult, hogy a Binance az összes digitális valutával folytatott kereskedés kétharmadát uralta, így a kriptovilágban létfontosságú szereplővé és hatalommá vált. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!