Nem csak a rövidtávú problémák kezelésében végzett kiváló munkát az új ukrán kormány, de megteremtette az alapjait annak is, hogy az ország a következő 5-10 évben fejlődhessen a nehéz, de nagyon fontos strukturális reformokkal - mondta Michael Hasenstab, a Templeton Global Bond Fund portfolió menedzsere egy videóinterjúban a Reuters tudósítása szerint. Ez volt az első alkalom, hogy a szakember hosszabb kommentárt közölt az ukrán helyzetről a válság kirobbanása óta.

Véleménye azért lehet fontos, mivel csak az említett alapban mintegy 3,1 milliárd dollár értékben tart ukrán államkötvényeket. Korábbi számításaink szerint a Franklin Templeton Investments-nek összesen hét olyan alapja, amelyben a magyar államkötvények árfolyamértéke meghaladta a 100 millió dollárt összesen 5,85 milliárd dollár értékben tartott év végén ukrán államkötvényeket, ez valamivel kevesebb, mint a 12,2 milliárd dollár körüli magyar kitettség fele.

A 2023-ban lejáró ukrán államkötvények hozama a múlt hét folyamán emelkedett, s elérte a 9 százalékot, árfolyamuk 93 százalékról 88 százalékra esett a Reuters adatai szerint. Az említett, 1,25 milliárd dollár össznévértékű sorozat legnagyobb tulajdonosa a Franklin Templeton Investments a hírügynökség szerint, de tart belőle a Fidelity Investments, a Blackrock Inc és az AllianceBernstein LP is.

A Moody's Investors Service múlt héten Ukrajna hitelbesorolásának kilátásait negatívra rontotta, ennek okaként az eszkalálódó politikai válságot, valamint az orosz pénzügyi segítség megvonását tüntette fel.

A videoban laza öltözékben Kijev utcáin sétáló Hasenstab megjegyezte, kétségtelen, hogy jelenleg válság van. Mint mondta, elég innen 500 métert sétálni, s s láthatóak a bizonyítékai annak, milyen kihívásokkal kellett szembenézzen az ország.

A reformcsomag, amelynek megvan a lehetősége arra, hogy biztosítsa az ország hosszabb távú fejlődését és a rövid távú likviditási problémákra is megoldást nyújtson, egy rendkívül proaktív és együttműködő párbeszéd során született meg az IMF, a Világbank és Európa közreműködésével - mondta a szakember.

Az elmúlt hónapban az EU bejelentette, hogy hajlandó 15 milliárd dollár értékben segítséget nyújtani Ukrajnának hitelek és garanciavállalások formájában. Az IMF a szükséges reformokért cserébe 14-18 milliárd dollárnyi hitelcsomag biztosítására vállalat kötelezettséget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!